De ældre bestemmer valgtemaerne

Ældres vilkår bliver et endnu større valgtema i de kommende år. Det er en farlig udvikling mener forskere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danske politikere står allerede i dag i kø for at sikre goder til de ældre. Men i årene fremover vil de ældste borgeres indflydelse den førte politik blot blive endnu større.

Sådan lyder vurderingen fra valgforsker Kasper Møller Hansen, leder af Center for valg og partiforskning. Han og andre forskere forventer at den voksende ældregruppes betydning vil stige støt.

- Vi har stadig til gode at se, hvad der sker, når de store ældregenerationer for alvor melder sig på banen. De er ikke bare mange i antal, men også mere ressourcestærke og ikke bange for at stille politiske krav, siger Kasper Møller Hansen til Kristeligt Dagblad.

Ældrefokus kan give problemer
Ifølge Peter Nedergaard, lektor ved statskundskab på Københavns Universitet, kan den stigende fokusering på ældre giver problemer.

- Hvis dansk politik i stigende grad bliver optaget af de ældres behov, sker det på bekostning af investeringer i ungdommen og i landets uddannelsesinstitutioner. Det er en farlig udvikling i et land, der i forvejen har stor fokus på de ældre, og som det eneste land rundhåndet deler folkepension ud til alle uanset økonomi, forklarer han.

Hvad mener du?
Er det et problem, at der er så meget fokus på de emner, der optager den ældste del af befolkningen?