Dårlig søvn forstyrrer udvikling

Ny undersøgelse viser, at det hormon, der sætter puberteten i gang, udløses under den dybe søvn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bumser i panden, humørsvingninger og vokseværk - vi kender alle symptomerne på at være i puberteten. Men nu viser ny forskning, at puberteten tilsyneladende bliver sat i gang, mens de unge ligger i dyb søvn, skriver Experimentarium.dk.

Overlæge Jørgen Alving fra Søvnklinikken på Epilepsihospitalet i Dianalund opfordrer alle til at have det, han kalder god søvnhygiejne:

I undersøgelsen har en gruppe forskere taget blodprøver af en gruppe børn i alderen ni til 15 år, mens de sov. Blodet blev undersøgt for indholdet af det hormon, der er essentielt for produktionen af mandlige og kvindelige kønshormoner

Undersøgelsen viste, at hjernen producerede hormonet, mens de unge var i det dybe søvnstadie.

Den dybe søvn foregår under det tredje søvnstadie efter den lette søvn, hvor kroppen finder ro under dynen, og det andet stadie, hvor man ikke længere er i kontakt med bevidstheden.

Under den dybe søvn kører hjernebølgerne på vågeblus og kroppen er helt afslappet. Her kan man finde på at gå i søvne, tale i søvne eller tisse i sengen.

Overlæge Jørgen Alving fra Søvnklinikken på Epilepsihospitalet i Dianalund tør ikke komme med et bud på, hvilke konsekvenser det har, hvis unge i puberteten ikke sover nok. Men han opfordrer alle til at have det, han kalder god søvnhygiejne:

- Det betyder, at man sørger for at gå i seng, når man er søvnig og træt, at man undgår stressende faktorer og undgår at sætte computer og mobil ind i soveværelset.

 - Alt det, der minder om, at nu skal man være vågen, nu skal man være online. Man skal lære at være offline, siger han.

Derudover fraråder han at drikke kaffe og cola og opfordrer til, at man mindsker sin fysiske aktivitet lige inden, man går i seng.


Nyhedsoverblik