¨

Danskerne vil have lovkrav om alkolåse

Foto: TV ØST

Stort befolkningsflertal er for et lovkrav om at udstyre alle biler med en alkolås.

Hvis du har en promille højere end 0,5, skal du ikke kunne starte din bil.

Det mener 64 procent af de danske bilister, der nu vil have indført et lovkrav om, at alle nye biler skal udstyres med en alkolås.

Det viser en undersøgelse, som Interresearch har foretaget for Business Danmark, skriver metroXpress.

Sidste år vedtog Folketinget, at personer, der bliver dømt for spritkørsel, skal have installeret en alkolås. Men danskerne vil tilsyneladende gå skridtet videre.

SF's trafikordfører Anne Baastrup er varm fortaler for at indføre et lovkrav om alkolåse i alle nye biler:

- Det er et gammelt SF-ønske. Vi skal gradvist have udviklet den danske bilpark, så der på et tidspunkt kommer alkolås i alle biler, siger Anne Baastrup til metroXpress.

Socialdemokraterne vil ikke gå helt så langt, men vil i stedet give en skatterabat til personer, der selv installerer alkolåsen.

- Vi vil give et fradrag i registreringsafgiften, ligesom man gør med airbags i dag, siger partiets trafikordfører, Magnus Heunicke.

Han mener, at det vil være for dyrt for danske bilejere at skulle investere i en alkolås, der anslås at koste cirka 10.000 kroner.

I Sverige har man siden 2003 afprøvet alkolåsen som et frivilligt alternativ til frakendelse af kørekortet. Erfaringen var, at deltagerne var involveret i færre ulykker og havde færre hospitalsindlæggelser, og svenskerne er nu ved at indføre en permanent alkolås-ordning.

Trafiksikkerhedsordfører Karsten Nonbo (V) er dog fortsat imod ideen om et lovkrav og vil heller ikke umiddelbart støtte en rabatordning:

- Men jeg vil da ønske, at det bliver standardudstyr i alle biler i Danmark, siger han til metroXpress.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App