¨

Danskerne på flagdagen: Spar løs på forsvaret

Foto: TV ØST

Busserne flager i dag landet over til ære for de udsendte danske soldater, men danskerne synes det er en god ide at spare på forsvaret.

I skyggen af den festlige dag barsler politikerne med massive besparelser på forsvaret for i alt 2,7 milliarder kroner.

Og det synes danskerne er en god idé, viser en meningsmåling foretaget af Wilke for Avisen.dk.

Seks ud af ti gør det i rundspørgsen klart, at de bakker op om de planlagte besparelser, selvom det vil betyde lukning af en eller flere kaserne. Blot hver fjerde er imod.

- Danskerne har altid haft det sådan med forsvaret, at vi gerne vil have det, men vil ikke betale for det, konstaterer Mikkel Vedby Rasmussen ifølge Avisen.dk.

Han er professor på Københavns Universitet med speciale i dansk forsvarspolitik.

De truende kasernelukninger skræmmer ikke danskerne, siger Vedby Rasmussen, fordi man har indstillet sig på, at forsvaret ikke har den samme rolle som tidligere.

- Spørgsmålet om kaserne er ikke det samme poltikse spørgsmål ikke, som de var engang, fordi der ikke længere er kaasserne ikke alle byer. Spørger du på Bornholm eller i Korsør er det naturligvis anderledes, men
ikke generelt, siger han, og tilføjer:

- Vores forsvar ikke længere har som hovedopgave at forsvare Danmark. Vi ved, at der er bred opbakning til den aktivistiske udenrigspolitik, også er det jo egentlig ligegyldigt, hvor kaserne ligger, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Endelig påpeger professoren, at den aktivistiske udenrigspolitik kun har cirka ti år på bagen. Det betyder, at danskerne - i modsætning til eksempelvis amerikanere - tænker udenrigspolitik mere fredeligt.

- Vi bruger jo eksempelvis mange penge på ulandshjælp fordi mange mener, måske med rette, at det i virkeligheden er et bedre redskab til at sikre en mere fredelig verden, lyder det fra professoren.

Dansk Folkeparti er som det eneste parti i Folketinget skeptiske over for den store besparelse på forsvaret.
Men partiets forsvarsordfører, Marie Krarup, har alligevel forståelse for danskernes sparelyst.

- Forsvaret skal selvfølgelig, ligesom de øvrige dele af den offentlige sektor, skære det fedt, der kan, væk, siger hun til Avisen.dk.

Partiet er dog fortsat bekymret for besparelserne, som er steget fra de først planlagte cirka to milliarder til nu 2,7 milliarder.

- Vi har noget imod, at man sparer så meget, at det går ud over vores kapaciteter, fastslår Marie Krarup.

Det var i forbindelse med den meget omtale skattereform i forsommeren, at et bredt flertal i Folketinget besluttede at spare yderligere på forsvaret.

Hvordan besparelserne skal implementeres bliver besluttet af forsvarspolitikerne senere på efteråret.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App