¨

Danskerne ønsker mere fartkontrol

Foto: TV ØST

Otte ud af ti danskere indrømmer, at de kører for stærkt. Samtidig ønsker vi mere fartkontrol herhjemme.

78 procent af danskere går ifølge en ny Gallup-måling ind for udbredt fartkontrol på landevejene ved hjælp af såkaldte stærekasser, hvor et fotoapparat blitzer de trafikanter, der kører hurtigere end hastighedsgrænsen på 80 kilometer i timen. Det skriver Berlingske.

Det sker samtidig med, at otte ud af ti bilister indrømmer, at de kører for stærkt.

Den massive opbakning til automatisk fartkontrol kommer kun få måneder efter, at en undersøgelse fra TrygFonden og Mandag Morgen viste, at otte ud af ti bilister indrømmer, at de ofte eller af og til kører for stærkt på landevejene.

To tredjedele gør det endda med god samvittighed, hvis oversigtsforholdene er gode. Alligevel er kun 18 procent af befolkningen ifølge Gallup direkte imod, at der opsættes stærekasser.

Direktør i Rådet for Sikker Trafik Anders Rosbo forklarer paradokset med, at det er blevet socialt uacceptabelt at køre som død og helvede, mens mange fejlagtigt tror, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at køre 10-15 kilometer i timen for stærkt på landevejene.

- Folk tror, at det er vanvidsbilisterne, som er ansvarlige for trafikulykkerne. Men det er kun hver tiende af alle trafikdrab på landevejene, der skyldes en vanvidsbilist.

- Ni ud af ti trafikdræbte skal findes blandt os almindelige mennesker, der kører rimeligt fornuftigt. Og ulykkerne skyldes ofte en kombination af lidt for høj fart, uopmærksomhed og manglende orientering, siger Anders Rosbo til Berlingske.

I halvandet år har det været planen, at et tidligere forsøg med ti stationære stærekasser på Sjælland skulle udbredes og gøres landsdækkende.

Men først efter sommerferien kommer Rigspolitiet og Vejdirektoratet med en anbefaling af, hvor 500 stærekasser med fordel kan sættes op.

På forhånd støtter et bredt flertal i Folketinget den automatiske fartkontrol på landeveje.

/ritzau

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App