Danskerne giver mindre til flygtninge

Dansk Flygtningehjælp samlede færre penge ind til flygtninge i hele landet i går søndag. På Sjælland er der samlet 12 procent mindre end sidste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Tak skal du have, lød det fra Søren Peter Foldberg, da en kvinde kastede nogle mønter i hans indsamlingsbøsse.

Søndag stod han klar foran Netto i Holme-Olstrup nær Næstved for at samle ind til Dansk Flygtningehjælp. Men i år kom der færre penge i de hvide bøsser end tidligere.

Sidste år samlede organisationen 13 millioner kroner ind på landsplan, imens de i år kun indsamlede 11 millioner kroner.

quote Det er langt sværere end for 10 år siden at trænge igennem

Annette Spanggaard, Dansk Flygtningehjælp.

I TV2 ØST's sendeomårde er der indsamlet færre penge i samtlige 12 kommuner, hvis man sammenligner med 2018.

- Vi havde et internt mål, og det har vi nået, og det havde vi nemlig sat ned. For det er en tendens, man kan se på alle organisationer, at der bliver giver mindre til velgørende formål, siger Annette Spanggaard, direktør for Global Kommunikation og Indsamling hos Dansk Flygtningehjælp.

- Det er blevet sværere at trænge igennem

I samtlige fem regioner i landet er der i år blevet indsamlet færre penge sammenlignet med 2019. 

På Sjælland blev der i alt samlet 1.196.286 kroner ind i år, imens der i 2018 blev indsamlet 1.361.721 kroner. Det svarer til et fald på 12 procent.

- Der er meget støj derude. Selv Kræftens Bekæmpelse gik ned på trods af landsdækkende TV-dækning. Der er så meget støj på nethinden af folk, at det er sværere at trænge igennem. De bliver bombarderet på tv, fjernsyn, radio, og det giver også udtryk på indsamlinger, som den her. Det er langt sværere end for 10 år siden at trænge igennem, siger Annette Spanggaard, direktør for Global Kommunikation og Indsamling i Dansk Flygtningehjælp.

Det går pengene til i år:

Hjælp til Syrien:
Dansk Flygtningehjælp er med 9.000 medarbejdere i 40 forskellige lande Danmarks største NGO. Og pengene fra årets landsindsamling går til at hjælpe i nogle af verdens værste kriser lige nu. Det gælder blandt andet i Syrien og nabolandene:

 

- Krigen sender fortsat familier på flugt, og behovet for hjælp er enormt. Vi hjælper både med den akutte overlevelse og med at skabe langsigtede løsninger for de hårdtprøvede familier, så de kan skabe sig en fremtid, siger Annette Spanggaard.

 

Udover Syrien vil pengene fra årets landsindsamling blandt andet gå til at hjælpe mennesker på flugt i Yemen og de mange rohingyafamilier, der lige nu befinder sig i verdens største flygtningelejr i Bangladesh.

I 2015 blev der samlet hele 18 millioner kroner ind på landsplan.

- Der gik der flygtninge på motorvejen, men det har vi ikke i dag. Det er også en af de bagvedliggende årsager, siger Annette Spanggaard fra Dansk Flygtningehjælp.

Man bliver mindet mere om det i hovedstaden

I Region Sjælland er der indsamlet 12 procent færre penge i forhold til sidste år. Selvom tallet kan virke stort, er det dog endnu større i de andre regioner i landet. For eksempel har Nordjyderne givet 26 procent mindre end sidste år.

- Det er normalt de store byer, der trækker mest. Det er tendensen, siger Annette Spanggaard, direktør for Global Kommunikation og Indsamling.

- Jeg tror, det har noget med synligheden at gøre. Der er en større koncentration af tilflyttede danskere i Hovedstadsområdet, hvor man bliver mere påvirket og mindet om, at der er flere lande uden for Danmark, der har behov, end bare vores lille græsplane. Så her bliver man mindet mere om det, end hvis man bor i provinsen, hvor man har et mere homogent bybillede.

Så stort er faldet i forhold til sidste år

Sammentlignet med 2018 blev der i år samlet mindre ind i samtlige regioner:

 

Sjælland: 12 procent 
Hovedstaden: 14 procent

Syddanmark: 23 procent
Midtjylland: 25 procent

Nordjylland: 26 procent

Dansk Flygtningehjælp: - Vi ser det ikke som noget negativt

Ifølge direktøren for Global Kommunikation og Indsamling, har de i Flygtningehjælpen i år forsøgt at tage nogle nye metoder i brug i jagten på at få danskerne til at kaste flere mønter i bøssen:

- Vi skal selvfølgelig være kreative, og i år har vi blandt andet solgt t-shirts. Man er nødt til at tænke lidt nyt, og det har vi også forsøgt at gøre i år, siger Annette Spanggaard. 

Men selvom resultatet ikke er prangende sammenlignet med sidste år, er direktøren stadig positivt stemt.

 - Vi ser det ikke som negativt. Vi har haft en enorm opbakning med næsten 11.000 indsamlere på gaden. Det er blevet et politisk betændt tema, så vi er tilfredse med, at det ikke er blevet værre, end det rent faktisk er.


Nyhedsoverblik