Danskerne får længere til arbejde

Længere tid i bilen, på skinnerne og i bussen. Kortere tid med familien. Sådan er virkeligheden for stadig flere danskere. Men der er også penge at spare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra 2006 til 2013 har danskerne nemlig fået stadig længere afstand mellem hjemmet og arbejdet. Mens danskerne i gennemsnit havde 17,6 kilometer til arbejdet, måtte vi i gennemsnit pendle 20,1 kilometer hver vej i 2013. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, skriver Fagbladet 3F.

At danskerne pendler stadig længere viser, at vi generelt er meget fleksible på arbejdsmarkedet. Det fortæller Henrik Toft Jensen, som er lektor på Roskilde Universitet og forsker i pendling.

- Set fra samfundets og arbejdsmarkedets perspektiv er det meget positivt, at danskerne er villige til at pendle langt for at komme på arbejde. Omvendt er det negativt for miljøet og for trængslen på vejene, siger Henrik Toft Jensen til Fagbladet 3F.

Lange pendlerafstande har også en kedelig konsekvens for de kommuner, hvor mange må pendle langt på arbejde.

Selvom pendling koster tid væk fra familie og fritidsaktiviteter, er der til gengæld masser at penge at hente, hvis man pendler til for eksempel Aarhus og København - også selvom transport koster mange penge.

Det viser beregninger, som Dansk Ejendomsmæglerforening har lavet for Fagbladet 3F.

- At pendle til København eller Aarhus giver selvfølgelig større udgifter til transport. Men det bliver mere end opvejet af, at man bor meget billigere, hvis man flytter fra storbyerne, forklarer cheføkonom Troels Theill Eriksen fra Dansk Ejendomsmæglerforening til Fagbladet 3F.

Beregningerne tager udgangspunkt i en familie med et barn, hvor begge tjener 25.000 kroner om måneden, og den ene pendler til København eller Aarhus, mens den anden arbejder i hjemkommunen.

Bor familien i Faxe eller Vordingborg på Sydsjælland, vil de have et rådighedsbeløb på mellem 13.000 og 14.000 hver måned. Vælger de i stedet at bo i København, har de under 10.000 kroner til rådighed.