Danskerne er ikke forberedte på stormflod

Mange danskere er ikke forberedte på kraftigt uvejr, og det kan give huset stormflodsskader, advarer Stormrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange danskere sikrer ikke deres huse ordentligt mod stormflod. Det kan aflæses i udbetalingen af erstatninger, siger sekretariatschef Torben Weiss Garne fra Stormrådet.

- I 2006 udbetalte vi over 400 millioner kroner i erstatning, så noget tyder på, at der var nogle, der ikke var forberedte, siger han.

For at en husejer kan få udbetalt erstatning efter en stormflod, kræver det, at Stormrådet godkender uvejret som en storm. Derefter afhænger erstatningen af forskellige ting, som hvor godt huset er beskyttet mod stormen.

- Mange er ikke opmærksomme på, at der er nogle ting, de selv kan gøre, men vi forventer, at folk gør det de kan for at beskytte sig, siger Torben Weiss Garne.

Hvis huset ikke er ordentligt vedligeholdt og dermed lettere bliver skadet af stormen, er udbetalingen fra Stormrådet mindre.

Stormrådet dækker aldrig alle udgifter ved en skade, derfor er det også i danskernes egen interesse at beskytte deres hus og ting mod naturens rasen i stormsæsonen, der går fra oktober til slutningen af marts.

Sommerhuse er et af de steder, hvor Stormrådet anbefaler, at især dyrere ting beskyttes, ved at de hæves fra gulvet. Hvis sommerhuset ikke benyttes om vinteren, kan vinduer og døre også sikres med plader.

Det er ikke kun private men også virksomheder, der skal sikre sig mod stormen. Et varelager kan nemt beskyttes ved at stå på paller, som løfter varerne fra jorden.

Læs mere om hvordan du kan beskytte dit hus mod stormskader på www.stormraadet.dk

/ritzau/