Danskerne: Efterlønnen vil dø

Selv om Socialdemokraterne og Venstre indtil videre ikke vil røre ved den nuværende efterlønsordning, så tror danskerne ikke på efterløn på længere sigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste måneders heftige debat om efterlønnen har sat sig tydelige spor i den danske befolkning. Hele 74 procent regner med, at ordningen forsvinder inden for ti år.

Det viser en meningsmåling, Megafon har lavet for Politiken og TV 2. Og billedet er det samme, uanset hvilket parti vælgeren stemmer på.

De konservative, der forrige weekend blæste til kamp mod efterlønnen, er begejstrede for tallene. Politisk ordfører Henriette Kjær ønsker, at regeringen skal tage et opgør med ordningen, når regeringen til foråret fremlægger sin plan for Danmarks økonomi frem mod 2020.

- Det er meget svært at lave en 2020-plan uden at se på efterlønnen. Jeg kan ikke se, hvordan man ellers skal få den til at hænge sammen, siger hun til Politiken.

Dermed lægger de konservative igen pres på regeringspartneren. Venstre har indtil nu holdt sig til velfærdsforliget fra 2006, der er vedtaget af alle Folketingets partier undtagen SF og Enhedslisten.

Forliget garanterer efterlønnen. Men nu bliver Venstre nødt til at tænke forfra, mener den konservative Henriette Kjær.

- Det er uundgåeligt at komme til at diskutere efterløn. Om man så skal fremrykke velfærdsforliget eller afskaffe efterlønnen helt - det vil komme på tale i den nærmeste fremtid. Det er en debat, Venstre må tage internt, siger hun til Politiken.

/ritzau/


Nyhedsoverblik