Danskere - ikke østeuropæere - står bag hjemmerøverier

Det er en myte, at kriminelle fra de tidligere østlande står bag hovedparten af hjemmerøverierne i Danmark. Det viser en analyse, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget af 30 røverier med 50 dømte i en periode på næsten 16 måneder frem til den 1. august 2009.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kun én af de 50 dømte var fra et af de tidligere østlande. Manden fra det tidligere Jugoslavien var en af i alt seks udenlandske statsborgere, som blev dømt. De resterende 44 var danske statsborgere. På nær fire var alle mænd, flest mellem 15 og 25 år, fire af fem havde en ofte lang kriminel løbebane, og i to af tre røverier blev ofrene udsat for fysisk vold.

- Billedet af horder af østeuropæiske, organiserede kriminelle, der kommer til Danmark og laver hjemmerøverier, er primært skabt af medierne, og eksponeringen giver befolkningen indtryk af, at problemet er langt mere udbredt, end der er statistisk belæg for. Jeg er ikke overrasket over resultatet af undersøgelsen, for det svarer til det billede, som vi har, og som vi forsøger at formidle, siger Kim Kliver, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.