Danske soldater vender stærkere hjem

Soldater der vender hjem fra krig har ofte fået større selvtillid, et bedre overblik og de er blevet mere modne. Det viser en ny undersøgelse af danske soldater fra blandt andet Antvorskov Kaserne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danske soldater, der vender hjem efter en udstationering i et krigshærget land, har ikke kun voldsomme og belastende oplevelser med sig hjem i bagagen. Tværtimod viser en ny undersøgelse, at et flertal af soldaterne oplever, at de har fået større selvtillid, bedre overblik og er blevet mere modne i løbet af deres udstationering. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Undersøgelsen er foretaget af militærets eget institut for psykologi og den bygger på svar fra i alt 763 soldater fra bl.a. Antvorskov kaserne, der er vendt hjem fra enten Kosovo eller Afganistan her i 2008.

- Det interessante ved undersøgelsen er, at selvom soldaterne bliver belastede og er hårdt pressede på en mission, så føler flertallet trods alt, at de er blevet mere berigede. De får en enorm selvtillid ved at holde hovedet koldt og løse vanskelige opgaver, og så betyder det utroligt meget for dem, at de oplever, at de rent faktisk gør en forskel for lokalbefolkningen, siger chefpsykolog ved Institut for Militærpsykologi Vibeke Schmidt, der står i spidsen for undersøgelsen.

Feltpræst Jørgen Christian Madsen er enig i psykologernes udlægning, men peger samtidig på, at der stadig er en del af soldaterne, der kommer hjem med store problemer og traumer.

- De fleste vender tilbage med styrket selvtillid, men der er også dem, der ødelægger sig selv, og som resten af livet må leve med skyggerne fra den mission, de har været på. Følgevirkningerne afhænger meget af de ting, den enkelte soldat oplever, og af den måde, soldaten håndterer oplevelserne på. For nogle kommer reaktionerne i øvrigt først flere år efter, at de igen er kommet hjem, siger Jørgen Christian Madsen.