Danske Handicaporganisationer: Der er for stor mistro til syge folk

Kommunerne tager ikke nok hensyn til det enkelte menneske, når det handler om førtidspension, lyder meldingen fra paraplyorganisationen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kravene for at få førtidspension er blevet for rigide.

Sådan lyder meldingen fra paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer.

- I stedet for at være en decideret hjælp og investering i folk, er der kommet en mistro til folk. Mange mennesker bliver mødt af en antagelse om, at de ønsker førtidspension, fordi de ikke vil arbejde, fortæller Sif Holst, der er næstformand i paraplyorganisationen. 

Borgere kommer i klemme

Regler på området blev ændret med førtidspensionsreformen fra 2013.

De strammere regler betyder, at kommunerne kun i særlige tilfælde må give førtidspension, og det har betydet, at mange syge borgere er kommet i klemme. 

- Vi ved ikke, hvor mange der er i klemme, men vi kan se, at det er utroligt mange. Uanset hvilken af vores medlemsorganisationer vi hører fra, oplever de, at det er et kæmpe problem, siger Sif Holst.

Forskel mellem kommunerne

Ifølge Danske Handicaporganisationer er der desuden for stor forskel på behandlingen af de syge borgere fra kommune til kommune.

- Vi hører om læger, der må opfordre deres patienter til at flytte til en anden kommune for at få den førtidspension, som lægen vurderer, er det eneste medicinsk ansvarlige, siger næstformanden Sif Holst. 

Regeringen vil nu fremrykke sin planlagte vurdering af førtidspensionsreformen og se på de kommunale forskelle.