Danske fiskere får lov at fange flere fisk i 2016

Danske fiskekvoter for blandt andet hummer og tunge er fordoblet efter to dages forhandlinger i Bruxelles.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den positive udvikling for fiskeriet fortsætter, og danske fiskere kan også næste år se frem mod et godt år. Der må landes flere fisk, og for nogle arter fordobles kvoterne.

Kvoterne for 2016 for blandt andet Nordsøen er tirsdag aften faldet på plads efter to dages forhandlinger i Bruxelles mellem EU's fiskeriministre og EU-Kommissionen.

- En række vigtige kvoter kommer til at stige i 2016 til gavn for indtjeningen i dansk fiskeri. Samlet set er jeg derfor godt tilfreds med det resultat, jeg kommer hjem med fra Bruxelles, siger Eva Kjer Hansen (V).

Jomfruhummer og tunge bliver - i runde tal - fordoblet i forhold til sidste års fangstbegrænsninger.

Som led i aftalen får danske fiskere desuden mulighed for igen at fiske sild i norsk farvand. Det har ikke været tilladt siden 2014.

Bestanden for torsk har været i betydelig stigning over en årrække, og specielt i Kattegat bliver kvoten for bifangst løftet markant - fra 100 ton til 370 ton.

Det betyder, at fiskerne kommer til at smide færre fisk over bord.

- Det er lykkedes at finde opbakning til en god og balanceret løsning for torsken i Kattegat. Vi skal fortsætte den positive tendens, som torsken i Kattegat udviser, uden at smide gode spisefisk over rælingen, der kan sikre ekstra indtjening til Kattegat-fiskerne, siger Eva Kjer Hansen.

EU forvalter kvoterne ud fra hensyn til blandt andet bæredygtighed, så bestandene kan fastholdes og det rentable fiskeri sikres.

Generelt går det godt med langt de fleste bestande i Østersøen, Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Kommissionens vurdering af fiskeriet lød i sommer, at langt de fleste arter i danske farvande allerede er på det bæredygtige niveau, kaldet MSY (maximum sustainable yield, red.), eller på vej til at komme det i 2016./ritzau/


Nyhedsoverblik