Dansk Industri: Virksomhederne på landet skal synliggøre sig

Der mangler i den grad hænder til industri- og håndværks-virksomhederne her i regionen. Det gælder om at samarbejde for at lokke medarbejdere hertil

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når der er højkonjunktur, og konkurrencen om medarbejderne er stor, rammer det ekstra hårdt i de små og mellemstore virksomheder, der ligger i landområderne uden for byerne.

- Virksomhederne har ikke et godt kendt navn, som mange af de store virksomheder har. Og medarbejderne skal køre længere for at komme frem, og det er klart, at hvis der er et ledigt job på vejen derhen, så tager de det for at undgå at pendle langt. Det fortæller Direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard.  

quote Det er ikke lige tidspunktet og løsningen at tale om tidlig pension. Dét, der får det til at hænge sammen nu rundt omkring lokalt, er, at vi har mange ældre medarbejdere, der bliver lidt længere

Kent Damsgaard, Direktør i Dansk Industri

Der mangler hænder i hele Danmark, men undersøgelser blandt Dansk Industris medlemmer viser, at tallene ligger til det høje her i regionen, hvor hver fjerde virksomhed i Region Sjælland har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Det er stort set indenfor alle fag og på alle niveauer, at der mangler hænder.  

Samarbejde virker

- Det er lige fra ufaglært arbejdskraft til højt specialiseret arbejdskraft, der mangler, men det er især faglærte håndværkere som VVS'ere, mekanikere og elektrikere. Men det er også ingeniører og eksempelvis jurister, fortæller Kent Damsgaard.  

 Der er flere spor, som de enkelte virksomheder kan forsøge at gå ud af for at skaffe medarbejdere.

- Den enkelte virksomhed skal gøre sig selv synlig. Det gælder om at gøre opmærksom på, at man er der og har mange jobmuligheder. Noget af det, der virker, er et samarbejde med jobcentrene – også på tværs af kommuner – hvor man prøver at hjælpe hinanden. Kommunerne kan også hjælpe i forhold til bosætningspolitik og gøre noget for at tiltrække tilflyttere og sørge for, at de falder godt til, siger Kent Damsgaard

De ældre får det til at hænge sammen

Derudover er der muligheden for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Dansk Industri peger på, at der er behov for nationale løsninger, der gør det lettere rent administrativt at ansætte udenlandske medarbejdere til de jobs, hvor der ikke er folk nok herhjemme. Derudover mener Kent Damsgaard, at det er helt forkert, at der fra politisk side tales så meget om tidligt pension.

- Det er ikke lige tidspunktet og løsningen at tale om tidlig pension. Dét, der får det til at hænge sammen nu rundt omkring lokalt, er, at vi har mange ældre medarbejdere, der bliver lidt længere. Det er dét, der redder os, især i Region Sjælland, der er man afhængige af de ældre medarbejdere, fordi man har nogle små overgange i de erhvervsaktive aldre.

Forår, tilflyttere, Slagelse
Læs også
Sjællandske kommuner samarbejder om at lokke københavnere ud af hovedstaden
Forår, tilflyttere, Slagelse
Læs også
Sjællandske kommuner samarbejder om at lokke københavnere ud af hovedstaden

Derudover sker der også sidemandsoplæring i virksomhederne i et meget stort omfang, hvor man tænker ud af boksen og tager medarbejdere ind, der måske ikke helt matcher på kompetancer.

- Nogle virksomheder vælger eksempelvis at tage nogle unge ind, der er kommet lidt skævt ind på arbejdsmarkedet. Det er der en velvillighed til. Men der skal være en balance, for dét som danske virksomheder leverer er typisk højkvalitets produkter, og det kræver højt kvalificerede medarbejdere.

Udvikling fremfor afvikling

Om et øjeblik er flere store infrastruktur byggerier i København slut som metro- og letbane-byggeri. Spørgsmålet er, om de medarbejdere er klar til at drage sydpå, når anlægsarbejderne står færdige.

- Det går meget stærkt. Det er ikke sådan, at der pludselig står en masse ledige. Det er præcis dér, man skal synliggøre sig og forsøge at komme i kontakt, mener Kent Damsgaard. 

- Det er vigtigt for os, at virksomhederne kan få de medarbejdere, de skal bruge. Det er nøglen til at sikre den lokale udvikling. Og vi kan jo se, at når der bliver hevet ordrer hjem og skabt arbejdspladser, så kommer flere familier til, det giver flere skatteindtægter lokalt og sikrer velfærd. Det gælder om at få udvikling i landområderne i stedet for afvikling.


Nyhedsoverblik