¨

Dansk Friskoleforening: Opstart af friskole er hårdt arbejde

Formanden for Dansk Friskoleforening. Peter Bendix fortæller, at der er mange udfordringer ved at starte en friskole op - bl.a. at initiativtagerne skal blive enige om, hvad det er for nogle værdier, friskolen skal bygge på.. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

På Lolland vil en gruppe forældre starte en friskole op. Men hvad kræver det? Det har vi spurgt formanden for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix om.

Dansk Friskoleforening er en interesseorganisation for 340 frie grundskoler.

Foreningens formand Peter Bendix har selv været med til at starte en friskole op og møder via sit arbejde masser af mennesker, som har prøvet det eller som står midt i det.

I Dannemare på Lolland står en gruppe forældre overfor at skulle starte en friskole op på et år. Hvad kræver det?

- De skal smøge ærmerne op og holde fast i det arbejde, de har foran sig. Det er hårdt arbejde, og de skal sikre sig god, solid opbakning til at kunne lave en friskole, fortæller Peter Bendix.

Hvad er det sværeste?

- Der kan være mange forskellige udfordringer undervejs. Man skal have et sted at være - nogle bygninger, man skal have en økonomi til at fungere, man skal have talt om, hvad det er for en skole, man gerne vil lave, så man kan rekruttere nogle elever, man skal have talt med forældrene om, hvilken rolle de har, og så skal man også have talt med lokalsamfundet om, hvordan de kan bidrage til skolens daglige drift.

Når en friskole ikke bliver til noget, hvorfor ender det så der?

- Så er det fordi, man ikke har fået opbakningen fra lokalsamfundet eller fordi, man ikke kan finde ud af, hvilke værdier, man gerne vil stå på. Fordi det er svært. Det er jo noget, man skal blive enige om, siger Peter Bendix og fortsætter:

- Det er nogle bløde værdier: hvordan er det, vi gerne vil have, at vores børn skal gå i skole. Det kan sagtens betyde, at man kommer i nogle dilemmaer eller nogle konflikter omkring, hvordan er det her grundlag egentlig, siger Peter Bendix.

Friskole i Dannemare

  • Et flertal i byrådet i Lolland Kommune vedtog før sommerfeiren, at folkeskolen i Dannemare skal lukke ved udgangen af skoleåret 2019/2020 på grund af for få elever.
     
  • En gruppe forældre arbejder nu med planer om at åbne en friskole af frygt for, at deres landsby dør, hvis der ikke er en skole.
     
  • Initiativtagerne til friskolen har foreløbig indbetalt første depositum på 20.000 kr. til Undervisningsministeriet, og 18 børn står foreløbig skrevet op til den kommende friskole.
     
  • De næste skridt bliver at få flere forældre til at vælge den kommende friskole og at forhandle en pris med kommunen om de skolebygninger, som ind til næste sommer huser Distriktsskolen Vest - Dannelundeafdelingen.
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App