¨

Dansk Blindesamfund: Det danske arbejdsmarked mangler rummelighed

27-årige Michael Eriksen fra Næstved er blind og var vant til afslag på afslag. Men da hans historie røg på Facebook og fik opmærksomhed, så skete der noget. Arkivfoto. Foto: Søren Langhorn

Størstedelen af blinde i Danmark kommer aldrig ud på arbejdsmarkedet og ender i stedet på førtidspension.

25-årige Edis Adilovic fra Slagelse er blind og har gennem hele sit liv vist, at han har mere styrke og gå-på-mod end de fleste. Han har vundet guldmedaljer i atletik og skiløb, og nu er han ved at færdiggøre sin kandidat på Syddansk Universitet.

Alligevel venter der ham en svær tid efter eksamen.

De skriver hundredvis af ansøgninger uden at komme til samtale

Jannie Hammershøi, konsulent i Dansk Blindesamfund

For ifølge Dansk Blindesamfund kommer omkring 70 procent af alle binde aldrig ud på arbejdsmarkedet. De ender i stedet på førtidspension.

- Den store er udfordring, at de blinde kan have rigtig gode uddannelsespapirer, men de bliver sorteret fra allerede ved ansættelsessamtalen. De bliver simpelthen ikke indkaldt til samtaler. De skriver hundredvis af ansøgninger uden at komme til samtale, fortæller Jannie Hammershøi, konsulent i Dansk Blindesamfund. 

Læs også Blind dreng flygtede fra borgerkrig: Nu vinder han guld i skiløb og læser en kandidat

Hun mener ikke, at der i dag er den samme rummelighed på arbejdsmarkedet som tidligere, og derfor får mange blinde ikke en chance.

Helt konkret kan bedre oplysning ifølge Jannie Hammershøi, hvad blinde er i stand til, sikre bedre muligheder for personer som Edis Adilovic på det danske arbejdsmarked. 

Læs også Blind IT-tekniker kæmper for job: Det er grænseoverskridende at ansætte en blind

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App