Dagligvarebutikker kæmper i varmen: Frost og køl på overarbejde

Pålæg sat i vogne ude bagved og et vandbassin på 1000 liter til at køle køleren. Der bliver tænkt kreativt i nogle butikker for at holde maden frisk i varmen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ja, det er varmt. Varmere end vi er vant til. Og det betyder udfordringer, vi ikke er vant til på mange forskellige områder. Blandt andet i butikker med fødevarer.

For når nu køleanlægget er designet til en sommer med max 26 grader i måske tre uger, hvis vi er heldige, så er det svært at følge med, når temperaturerne ligger på omkring 30 grader uge efter uge. Så må man jo tænke kreativt.

Og det har uddeleren i Dagli'Brugsen Vig Lyng gjort.

quote Vores pålægskøler gik ned og vores frostkøler gik ned. Vi har luft ud over grøntafdelingen og det valgte at gå ned

Lea Olsen, lukansvarlig Dagli'Brugsen, Borre

- Hvad er det, man gør, hvis man har det varmt? Så går man i vandet. Hvad gør man så, når ens køleanlæg har det varmt? Så hælder man vand på det. Så vi har en havevander, der står og kører på vores køleanlæg for at holde det nede. Det er en lille balje til 1000 liter med et lille reservoir – og jeg tror, der fordamper 100 liter om dagen, forklarer Filip Melchiorsen.

Det selvopfundne anlæg gør, at temperaturerne i køle- og frostrummene i butikken kan holdes nede.

I Dagli'Brugsen i Vig Lyng har de tænkt krestivt i varmen for at holde køleanlægget kørende. Det får naturligvis vand, så det ikke bliver overophedet.
I Dagli'Brugsen i Vig Lyng har de tænkt krestivt i varmen for at holde køleanlægget kørende. Det får naturligvis vand, så det ikke bliver overophedet. Foto: Filip Melchiorsen

Køleanlæg på overarbejde

I Dagli'Brugsen i Borre lykkedes det ikke at holde temperaturerne nede. Køleanlægget kom på overarbejde og stod simpelthen af.

- Vores pålægskøler gik ned, og vores frostkøler gik ned. Vi har luft ud over grøntafdelingen, og det valgte også at gå ned. Så der var 40 grader i hele butikken den ene dag, siger Lea Olsen, lukansvarlig i Dagli'Brugsen i Borre på Møn.

Og så måtte der også tænkes kreativt her, for at varerne ikke skulle blive dårlige i varmen.

- Vores pålæg måtte vi tage ud i nogle vogne og sætte i lageret ude bagved. Når kunderne skulle have noget, måtte vi hente det ude bagved, indtil køleanlægget var blevet lavet, forklarer Lea Olsen, der er glad for, at det hele nu virker igen. Det sparer hende for mange ekstra skridt.

- Lige nu virker det hele. Temperaturen på vores frostrum er lige, som den skal være. Men man skal være hurtig, når man skal fylde frost op, for det tør meget hurtigt.

quote Alt, hvad der er med kød, mælk, pålæg og frost, det tjekker jeg temperaturer på hele tiden for at være sikker på, det bliver holdt koldt

Nancy Vang, uddeler, Dagli'Brugsen, Ugledige

Nedbruddet betød, at der måtte sorteres og smides en del frugt og grønt ud. Men resten af varerne blev reddet i tide.

Holder øje

I Dagli'Brugsen i Ugledige går uddeler Nancy Vang og er en lille smule nervøs for, om hendes køleanlæg klarer varmen.

- Det virker 7-9-13 endnu. Men alt hvad der er med kød, mælk, pålæg og frost, det tjekker jeg temperaturer på hele tiden for at være sikker på, det bliver holdt koldt. Det er en lille butik, så jeg kommer tit rundt og må indrømme, at øjnene kører op på temperaturmålerne hele tiden i den varme her, siger hun.

Det er ikke kun køleanlæggene i butikkerne, der har det varmt. Det samme gælder personalet.

- Vi har det varmt og går og sveder. Personalet har drukket en halv palle kildevand i sidste uge, siger Filip Melchiorsen fra Vig Lyng.

Og i Borre er det også fortsat varmt at være på arbejde.

- Der er varmt herinde. Vi har ikke rigtig noget ventilation, så vi har døre, porte og vinduer åbne hele tiden, siger Lea Olsen.


Nyhedsoverblik