Cirkusser raser over bestemmelse

Sidste års teltulykke i Kalundborg har fået Energistyrelsen til at minde kommunerne om en gammel bestemmelse, der kan gøre det dyrt for cirkusser at slå telt op

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan komme til at koste flere tusinde kroner til kommunen at slå et telt op. Det har en række af landets cirkusser måttet sande. Men faktisk kan det også komme til at ramme helt almindelige mennesker. Det skyldes, at det er ulovligt at slå store telte op uden først at søge om byggetilladelse, skriver metroxpress.

- Reglen stammer fra en gammel bestemmelse fra 1961 i byggeloven. Hvis en 'transportabel konstruktion' bruges på samme måde som en almindelig bygning, så skal der søges om byggetilladelse, fortæller specialkonsulent i Energistyrelsen Rikke Holgersen.

Telte styrtede sammen

Reglen har dog ikke været brugt i mange kommuner. Men efter flere episoder sidste sommer, hvor store telte styrtede sammen - blandt andet i Kalundborg, hvor 500 gæster overværede en forestilling i Cirkus Arenas telt under et privat arrangement, har Energistyrelsen skrevet til landets kommuner for at minde dem om at huske kravet.

Det er især gået ud over de danske cirkusser. Turnéchef Klaus Jochumsen fra Cirkus Arena anslår, at de otte cirkusser i Danmark når at stille deres telt op mere end tusind gange i løbet af sommeren. Hver gang skal de søge om tilladelse:

- Så det er der meget bøvl i, og så koster en byggetilladelse også penge. Det kan blive kostbart, siger Klaus Jochumsen til metroxpress.

600 til 4000 kroner

Præcis hvor kostbart afhænger af den enkelte kommunes priser. De svinger fra 600 og 4.000 kroner i den billigste kategori.

Energistyrelsen er ved at indføre en certificeringsordning for telte, så de kan blive godkendt til at blive slået op et ubegrænset antal gange.

- Den bliver klar fra næste sommer, fortæller Rikke Holgersen fra Energistyrelsen.