Chefen kan blæse på dine sneproblemer

Det er medarbejderens eget ansvar at komme til tiden, selv om sneen vælter ned, og bilen sidder fast.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Hverken forsinkede busser, isglatte veje eller en indespærret bil giver dig ret til at blive hjemme tirsdag morgen, selvom DMI varsler 20 centimeter sne og kraftig vind natten til tirsdag i det østlige Danmark.



Snefri med god samvittighed findes nemlig ikke, og arbejdsgiveren kan blæse på dine sneproblemer, oplyser fagforeningen HK Privat og Dansk Erhverv.



- Hvis du kan aftale med chefen, at du arbejder hjemme, er det en fordel. Ellers skal du som udgangspunkt gøre alt for at kunne møde op, forklarer faglig chef i HK Privat, Jesper Schmidt Sørensen.



Råd på vejen



- Tag af sted i god tid og ring til arbejdsgiveren, hvis der er problemer eller forsinkelser undervejs, siger Jesper Schmidt Sørensen.



- Hvis sneen gør det helt umuligt at komme på arbejde, skal du give din arbejdsgiver besked hurtigst muligt. Så har du lovligt fravær, men chefen må gerne trække dig i løn, forklarer han.



Har medarbejderen gjort, hvad han kan for at møde til tiden, er snemasserne og glatte veje normalt lovligt forfald. Det er altså normalt ikke bortvisningsgrund, hvis sneen forhindrer medarbejderne i at møde op til tiden.



- Derimod har medarbejderen som udgangspunkt ikke krav på løn for de timer, hvor medarbejderen er udeblevet, fortalte Charlotte Vester, underdirektør i Dansk Erhverv, tidligere til Ritzau.



- Der kan tages højde for de manglende timer gennem løntræk, ændring af arbejdstidsplaner, flekstid, afspadsering, eller at man lægger timerne på et andet tidspunkt, forklarede hun.



Jesper Schmidt Sørensen understreger, at du skal have din løn, hvis du arbejder hjemmefra efter aftale med arbejdsgiveren.



Finder ud af en løsning



Hvis din arbejdsplads selv vælger at holde lukket på grund af snestormen, er virksomheden dog forpligtet til at betale lønnen til medarbejdere, der får besked på at blive hjemme.



Medarbejderen kan dog også vælge at bruge en feriedag eller en feriefridag, hvis det ellers er aftalt med arbejdsgiveren.



Hos Dansk Erhverv har man det klare indtryk, at langt de fleste arbejdsgivere og medarbejdere finder ud af at løse udfordringerne.



- Snemasserne må selvfølgelig ikke misbruges som undskyldning for at komme for sent gentagne gange, hvor det burde have været muligt at tage højde for ekstra transporttid, understregede Charlotte Vester.



/ritzau/


Nyhedsoverblik