Byrødder: Folketinget bruger spændetrøje

Kommunalpolitikere trækker fronterne op i forhold til staten forud for kommunalvalget. De mener, at Folketinget blander sig for meget, viser rundspørge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ni ud af ti medlemmer af kommunalbestyrelser og byråd er så utilfredse med central styring fra Folketinget, at de siger stop. Det skriver Politiken lørdag.

Staten skærer for mange skiver af det lokale demokrati, siger byrødderne, her et par uger før kommunalvalget.

I Politikens rundspørge blandt alle landets 2516 byrådspolitikere siger ni ud af 10, at landspolitikerne skaber alt for høje forventninger ved at love borgerne stadig højere service. Og så blander politikerne sig for meget.

Lokalpolitikerne er for eksempel vrede over, at de kommunale jobcentre skal bruge arbejdstid på at piske ledige til at klikke på deres jobprofil på nettet hver uge.

De synes også, at det er hul i hovedet - og hul i kommunekassen - at folketingspolitikerne lover gratis høreapparater eller vil bestemme taksterne på mad til ældre.

Kommunalforsker og professor ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær siger, at "fronterne er trukket hårdere op mellem stat og kommuner, end vi har set før. Det er ved at udvikle sig til en lille krig", siger han til Politiken.