Byggeri tæt på strandene bliver tilladt

Sommerhuse helt ud til havet kan være på vej - også i vores område. Det skal sparke liv i turismen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

10 steder i landet ventes kommuner fra næste år at kunne søge om lov til at bygge tættere på stranden, end strandbeskyttelseslinjen eller kystzonen tillader.

Det er et forsøg, som skal styrke turismen i Udkantsdanmark.

Det fremgår af et udspil fra regeringen, der skal skabe mere turisme. Udspillet fremlægges fredag af erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S), by- og boligminister Carsten Hansen (S) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Skal søge om tilladelse

Trods nogle af Europas smukkeste kyster og nationalparker er dansk kyst- og naturturisme på 10 år faldet med 27,5 procent. Det viser regeringens turismeplan, som blev fremlagt i januar.

Nu får en række kommuner derfor mulighed for at indsende en samlet plan for udviklingen af turismen i deres område, som tillader såkaldt grønt byggeri indenfor standbeskyttelseslinjen eller i kystzonen.

- Vi ved fra svenske og norske forsøg, at det kan lade sig gøre at opføre nye anlæg ved kysterne, uden at det går ud over naturoplevelsen. Nu prøver vi det i Danmark, siger Kirsten Brosbøl.

- Vi inviterer derfor kommuner, hvor der er et stort potentiale, til at komme med bud på, hvad man kan gøre i netop deres område. Forslagene skal være gennemarbejdede, ambitiøse og tilpasset naturen. For i sidste ende er det den, mange turister kommer for at opleve.

Skal styrke turismen

Kommunen kan alene eller sammen med nabokommuner søge lov til at gennemføre større planer med campingpladser, hoteller og restauranter nær steder, hvor der er turisme.

- For mig er det vigtigt, at vi værner om vores kyster og smukke natur, og derfor kommer vi ikke til at se anlæg dukke op midt i den uberørte natur. Men på steder, hvor det giver god mening, er vi nu klar til at give grønt lys, så der kan komme godt gang i turismen igen, siger Kirsten Brosbøl.

Det forventes, at forsøgsordningen kan gå i gang i løbet af 2015.

/ritzau/