Budgettet skrumper på dette års sommerferie

Feriebudgettet får et lille hak i tuden. Samlet bruger vi i år færre penge end sidste år - undtagen i hovedstaden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sommerferiebudgettet er skrumpet en lille smule i forhold til sidste år. Samlet vil danskerne skrue ned på feriebudgettet med 1,5 procent i forhold til sidste år. Det viser en opgørelse, som TNS Gallup har lavet for Nordea.

I kroner og ører svarer det til, at vi bruger en halv milliard kroner mindre på ferien i år sammenlignet med i fjor. Men hovedstaden skiller sig ud. Her giver man feriebudgettet et vitamintilskud på 8 procent, siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

- Danske husstande skærer i snit 190 kroner af sommerferiebudgettet sammenlignet med i fjor. Gennemsnitsbudgettet dækker over store forskelle. Eksempelvis forventer halvdelen af alle husstande, at sommerferien kan holdes under 10.000 kroner alt inklusive, siger hun.

Hovedstaden skruer op

Samlet bruger vi i gennemsnit 12.460 kroner per husstand på sommerferien. Og hvor mange skærer ned, så vælger nordjyderne og folk i hovedstaden at skrue op for ferieforbruget.

- Budgetmæssigt er forskellen mellem den dyreste husstandsferie i hovedstaden til den billigste i Midtjylland på små 4000 kroner. Det er den største regionale forskel, vi har set siden 2011, siger Ann Lehmann Erichsen.

Sjællændere nedjusterer igen igen igen

Og netop midtjyderne bunder og skruer ned for 3. år i træk, ligesom sjællænderne også har nedjusteret feriebudgettet 3 år i træk.

- Danskernes forskellige ferieforbrugsforventninger kan delvis læses i lyset af den forskellige udvikling på boligmarkedet, vi ser region for region. Men man skal fortolke med varsomhed, siger Nordeas forbrugerøkonom.

- Historisk set har vi eksempelvis ikke uden videre kunnet bruge udviklingen i ledigheden til at forklare op- og nedjusteringerne af feriebudgettet. Mange faktorer spiller ind, påpeger hun.

Sommervejr kan påvirke undersøgelse

Og en af faktorerne for et mindre budget kan være, at det var godt vejr, da undersøgelsen blev lavet:

- Jeg hæfter mig ved, at det gode sommervejr, som herskede, mens undersøgelsen blev gennemført, kan have fået en del til at tænke, at "vi bliver hjemme i år", og det kan have sænket forbrugsskønnet, siger Ann Lehmann Erichsen.

FAKTA: Se her hvem der flotter sig på årets sommerferie

Der er stor forskel på, hvor meget danskerne bruger på sommerferien. De fleste penge bruges i hovedstaden. Sommerferiebudgettet skrumper. I snit vil vi i år bruge 12.460 kroner per husstand. Det er 190 kroner mindre end sidste år, Men tallet dækker over store regionale forskelle.

Hovedstaden:

  • Her vil man per husstand i snit bruge 14.510 kroner på ferien. Det er 8 procent mere end i 2013.

Nordjylland:

  • Her vil man bruge 11.190 kroner, hvilket er 1 procent mere end sidste år.

Sjælland:

  • Her vil man bruge 11.650 kroner, hvilket er et fald på 5 procent i forhold til 2013.

Syddanmark:

  • Her vil man i snit bruge 12.350 kroner per husstand, hvilket er 6 procent mindre end sidste år.

Midtjylland:

  • Her vil man bruge 10.670 kroner per husstand. Det er et fald på 11 procent i forhold til sidste år.

Kilde: Nordeas sommerferieundersøgelse lavet af TSN Gallup.

/ritzau/