Brevportoen vil stige til otte kroner

Hvis forslaget til ny postlov går igennem i den nuværende form, gør Post Danmark klar til at opkræve otte kroner i brevporto fra 1. april.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Otte kroner for at sende et brev - det ser ud til at blive virkelighed fra den 1. april.

Det oplyser Post Danmark i forbindelse med forslaget til en ny postlov, der skal gennemføre fuld liberalisering af postmarkedet.

Det afgørende princip bliver, at afsenderne skal betale i forhold til de omkostninger, der er ved forsendelsesformen.

- Derfor bliver de frimærkefrankerede breve betydeligt dyrere. Det er de breve, der er dyrest for os at håndtere, siger direktør i Post Danmark Finn Hansen.

Priserne for breve med andre frankeringsformer vil enten ikke stige eller kun stige i mindre grad.

Kan man vente et par dage med at få brevet bragt ud, kan et b-brev sendes for seks kroner - en krone mere end i dag og 50 øre mere end et a-brev i dag.

Post Danmark vil samtidig gøre det muligt at putte b-breve i postkasserne rundt i landet.

Desuden skal frimærkefrankerede breve fremover kun frankeres efter vægt. Formattaksering bortfalder, og dermed bliver det lettere at finde den rette porto.

- Digitaliseringen og den økonomiske krise har ført til et fald i antallet af breve på mere end 20 procent de seneste år, og det vil fortsætte, siger Finn Hansen.

- Når der er færre breve, og befordringspligten stort set er uændret med omdeling seks dage om ugen, bliver omkostningerne for hvert brev højere, siger postdirektøren.

For pakker vil der blive tale om to typer: en hvor pakken omdeles og en hvor pakken skal afhentes. Pakker på op til 10 kilo med omdeling bliver fem kroner dyrere end i dag - en tilsvarende pakke uden omdeling bliver 10 kroner billigere.

- Vi vil gøre vores yderste for, at alle danskere fortsat får værdi for pengene hos Post Danmark, nu og i fremtiden. Det er klart, at det løfte er større, når vi nu sætter priserne op, siger Finn Hansen.

/ritzau/