Bredbåndstilskud skal målrettes tyndt befolkede egne

Regeringen vil øge støttepulje til bredbånd. Men byboere skal ikke længere kunne få del i pengene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er et kæmpe problem for borgere og virksomheder i landdistrikterne, at der mange steder ikke er økonomi i at lægge ordentlige bredbåndsforbindelser ud.

Med den begrundelse vil regeringen udvide den pulje, hvorfra kommuner og sammenslutninger af borgere og virksomheder de seneste år har kunnet søge tilskud til bredbånd.

Samtidig skal støtten i højere grad målrettes de tyndt befolkede områder. Det foreslår regeringen i et udspil til nyt teleforlig, som præsenteres mandag.

quote Hvis det her skal batte noget i forhold til at skabe et Danmark i balance, så skal vi helt ud i landets yderområde

Karsten Gram, næstformand i Landdistrikternes Fællesråd

- Bredbåndspuljen kommer derud, hvor teleselskaberne ikke har mulighed for, og hvor der ikke er økonomi i at sikre ordentlige bredbåndsforbindelser, forklarer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

100 millioner kroner i puljen

Bredbåndspuljen stammer fra en politisk aftale fra 2016. Egentlig var der kun 40 millioner kroner i puljen i år. Men regeringen har fundet yderligere 60 millioner til formålet. Så der i alt er 100 millioner at søge i år.

- Det betyder, at der er 4000 boliger og virksomheder, der får en ordentlig bredbåndsforbindelse, som ellers ikke ville have fået det, siger Lars Christian Lilleholt.

Også på næste års finanslov skal der være råd til en større bredbåndspulje, lyder regeringens ambition.

Tilskud til 73 projekter

I 2016-2017 er der givet tilskud til i alt 73 projekter. Det vil give hurtigere bredbånd til cirka 7600 adresser. Hovedparten af de adresser ligger i landzoner. Men cirka 12 procent er byadresser. Det har fået kritik fra blandt andet Landdistrikternes Fællesråd. 

Sjælland får mest støtte til bedre bredbånd
Læs også
11 projekter i vores område vil have del i bredbåndspuljen
Sjælland får mest støtte til bedre bredbånd
Læs også
11 projekter i vores område vil have del i bredbåndspuljen

Organisationen glæder sig over, at der er blevet lyttet til kritikken.

- Hvis det her skal batte noget i forhold til at skabe et Danmark i balance, så skal vi helt ud i landets yderområder. Derfor hilser vi det her initiativ meget velkommen, siger organisationens næstformand, Karsten Gram.

Det er netop i landzonerne, at vi har det helt store behov for en digital infrastruktur, der kan øge bosætningen i landdistrikterne.

- Derved kan man drive erhverv og bo i landdistrikterne på lige fod med inde i byerne, siger Karsten Gram.


Nyhedsoverblik