Brandramt elforbindelse under Storebælt klar

Få dage efter brand i en spole i den nye elektriske Storebæltsforbindelse er det lykkedes at få den repareret, så den historiske forbindelse kan sættes i drift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter en brand i sidste uge forventes den nye store elektriske Storebæltsforbindelse efter en lynreperation at være klar torsdag. Dermed kan dronning Margrethe som planlagt officielt indvie forbindelsen den 7. september.

- Det kan kun lade sig gøre, fordi der fra alle sider har været ydet en kæmpe indsats for at minimere den tid, forbindelsen er ude af drift, siger projektleder Jens Peter Kjærgaard.

Den historiske forbindelse, der fremover forbinder Øst- og Vestdanmark elektrisk, kommer derfor i kommerciel drift med kun få dages forsinkelse.

Den elektriske Storebæltsforbindelse skulle efter to måneders problemfri prøvedrift have været sat i kommerciel drift 20. august. Men dagen før brød en spole i brand på omformerstationen i Fraugde på Fyn.

I forbindelse med branden, der formodentlig opstod i spolens nymonterede lydisoleringsmateriale, blev forbindelsen afbrudt og idriftsættelsen udsat.

Energinet.dk forventer blandt andet, at den nye elektriske forbindelse over Storebælt vil øge konkurrencen på elmarkedet og skabe mere ensartede elpriser i Øst- og Vestdanmark og sandsynligvis også lidt lavere engrospriser på el.

Den elektriske Storebæltsforbindelse vil desuden nok så vigtigt give bedre muligheder for at udnytte de stigende mængder af vindkraft og gøre det muligt for Øst- og Vestdanmark at trække på hinandens energireserver.

Samtidig bliver det lettere at eksportere el, når Danmark producerer mere, end vi selv har brug for.

Den elektriske Storebæltsforbindelse har kostet 1,3 milliarder kroner.

 

Du kan læse mere om den elektriske Storebæltsforbindelse her