Brænde sælger trods fare

Det gør os syge, og alligevel er vi vilde med det. Forbruget af træ i pejse og brændeovne er røget kraftigt i vejret i de senere år, og den kolde vinter har sat endnu mere fut i ovnene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra 1998 og ti år frem er det private forbrug af brænde og træpiller mere end tredoblet. En udvikling, der hænger tæt sammen prisen: Når man fyrer med træ, er det kun cirka halvt så dyrt, som hvis man for eksempel bruger oliefyr. Det skriver P4 Sjælland.

Her i januar og februar, hvor temperaturen har ligget i bund, er forbruget steget yderligere. Hos Pejsebrænde.dk i Herlufmagle melder Ole Jensen om et salg, der ligger 25 procent over samme periode sidste år. Det sker oven på seks år med konstant fremgang for firmaet. Også hos den landsdækkende byggemarkedskæde Silvan meldes der om en markant stigning i salget: over 50% mere end sidste år.

Men nu skal udviklingen stoppes, mener formand for Det Økologiske Råd, Christian Ege.

- En brændeovn udsender omkring 100 gange så mange partikler som et oliefyr i forhold til den energimængde, man får ud af det, og sammenlignet med fjernvarme er det 200 gange så mange, siger Christian Ege.

De mange partikler kan blandt andet give kræft. Derfor mener Det Økologiske Råd, at der bør lægges afgift på brændeovne for at begrænse forureningen.

Den 15. marts vil rådet forsøge at råbe politikerne op ved et møde på Christiansborg.