Børns Vilkår: Forbyd mobning

Forbyd mobning og giv børn mulighed for at klage, hvis en skole ikke gør noget ved problemet, lyder det fra Børns Vilkår, der nu kommer med nyt udspil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børn Vilkår er klar med udspil, der skal forbyde mobning. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse. Med udspillet vil Børns Vilkår understrege, at mobning er de voksnes - og især politikernes ansvar.

- Det bør skrives ind i Folkeskoleloven, at børn har ret til en skolegang uden mobning. Det vil give børn mulighed for at klage over skolen, hvis de mobbes og skolelederen ikke gør noget. Desuden er det et vigtigt samfundsmæssigt signal om, at her mobber vi ikke, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, der mener, at mobbede børn i dag står uden rettigheder.

- Det er skolelederens ansvar, at mobning bekæmpes og det er derfor skolelederen, man som barn kan klage til, hvis der ikke er gjort nok for at stoppe krænkelserne. Hvis skolen lader stå til, har et barn ingen steder at gå hen. Voksne har en tillidsmand, en fagforening og et arbejdsmiljøtilsyn, som kan hjælpe dem. Børn står helt alene, siger Rasmus Kjeldahl.

Lokal forkæmper

Der har i den grad været fokus på mobning her i regionen, efter at to mobbeofre i slutningen af sidste år stod frem på TV ØST og fortalte om, hvordan de blev kaldt alverdens forfærdelige øgenavne og fik trusler på blandt andet telefon og Facebook.

14-årige Mathias Bundgaard fra Nakskov fortalte på tv, hvordan hans far til sidst tog med ham i skole, og først efter et skoleskift blev han igen en glad dreng. Også Malou Darling Christensen fra Nakskov har været udsat for massiv mobning, og hun har de seneste måneder brugt sin historie til at sætte fokus på mobning.

Også hun ønsker, at der kommer en lov på området, der forbyder mobning, og har samlet 3600 personer i en Facebookgruppe til formålet. Hun har derudover været på Christiansborg og mødes med politikere for at gøre opmærksom på problemet.

Vil oprette et trivselstilsyn

Børns Vilkår foreslår, at der oprettes et trivselstilsyn for børn. Tilsynet skal ligge i forlængelse af de årlige trivselsmålinger, som er indført med folkeskolereformen.

- Trivselsmålingerne er et meget positivt tiltag, fordi det gør det muligt for kommuner og skoler at arbejde systematisk med trivsel. Men der er i dag ingen krav til, hvordan der skal følges op på målingerne. Hvis de afspejler, at skolen år efter år lader hånt om dårlig trivsel, er der ingen sanktioner. Det er problematisk, siger Rasmus Kjeldahl, der mener, at børn har samme krav på beskyttelse, som voksne har i dag med et arbejdsmiljøtilsyn.

- Vi foreslår derfor, at der oprettes en ny funktion med ekspertise på området – et Børnenes Trivselstilsyn. Tilsynet skal følge op på de årlige trivselsmålinger ved at rådgive om og hjælpe skolerne til at systematisere trivselsarbejdet - og komme med påbud, hvis skolen ikke følger op på dårlige målinger, siger Rasmus Kjeldahl.

Mange kan eller vil ikke hjælpe

Mobning er et af de emner, der igennem en årrække har fyldt mest på BørneTelefonen hos Børns Vilkår. En kvalitativ analyse af 800 mobbesamtaler i 2014 viser desuden, at mange børn oplever lærere og forældre ikke kan eller vil hjælpe dem, selv om de er vidende om mobningens karakter og omfang.

- Ved at styrke børnenes rettigheder og tage hånd om forebyggelsen, kan vi i højere grad end i dag hjælpe de mange børn, der går i skole med en knude i maven og går hjem med ondt i hovedet, siger Rasmus Kjeldahl.

Det er på tide, at vi som samfund beslutter, at her mobber vi ikke, slutter han.

Mobning er #DeVoksnesAnsvar

Børns Vilkår forslår blandt andet:

  • …at styrke børns rettigheder på mobbeområdet ved at forbyde mobning. Det skrives ind i folkeskoleloven, at børn har ret til en skolegang uden mobning.
  • …at give børn rettigheder, så børn har mulighed for at klage, hvis de ikke bliver behandlet ordentligt.
  • …at sikre at de årlige trivselsmålinger bliver fulgt op af handling på den enkelte skole.
  • …at indføre et ’Børnenes Trivselstilsyn’, der i forlængelse af de årlige trivselsmålinger skal kunne rådgive om og sikre ved påbud, at den enkelte skole yder en kvalificeret indsats for at komme mobning til livs.
  • …at sikre, at alle klasser har en lærer, der er ansvarlig for og har tid til at tage hånd om klassens trivsel.
  • …at alle skoler har fokus på at aktivere forældrenes ressourcer i trivselsarbejdet.

Nyhedsoverblik