¨

Børnehaver dropper svinekød: Det skal være ens for alle

Foto: TV ØST

Institutioner i Slagelse og Holbæk har valgt ikke at servere svinekød for børnene.

Over hele landet må flere børn se langt efter leverpostej, frikadeller og spegepølse, fordi deres institution indfører forbud mod svinekød. Blandt andet i institutionerne Holbæk Have og Børnehuset Nord i Slagelse, bliver der ikke serveret svinekød.

I Ishøj er forbuddet blevet totalt, og svinekødet er nu afskaffet i alle vestegnskommunens daginstitutioner, skriver Ekstra Bladet.

Flere steder i København har man også ud over svineforbuddet besluttet kun at servere halalslagtet kød for børnene, fordi man ikke vil forskelsbehandle på grund af religion.

Mindst 30 institutioner serverer ikke svinekød til børnene, viser en gennemgang af kostpolitikken hos en række daginstitutioner landet over, som Ekstra Bladet har foretaget.

Et af de steder, svinekød er fravalgt, er i institutionen Trækronerne i Ishøj. Her mener leder Helle Jensen, at det er nødvendigt for at undgå forskelsbehandling.

- Måltidet er et vigtigt og samlende element i hverdagen, hvor børnene oplever det store inkluderende fællesskab. For at tilstræbe det, er det vigtigt, at der ikke gøres forskel på de enkelte børn fra vores side, siger leder Helle Jensen.

Det er kommunalbestyrelsen i hver kommune, der udstikker de overordnede retningslinjer for en kostpolitik, som hver enkelt daginstitution så tolker og forsøger at leve op til.

Madsociolog og adjunkt Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol mener, at institutionernes fravalg af svinekød er den forkerte vej at gå.

- Det må kunne lade sig gøre at servere differentierede menuer for børnene, så man ikke skal bandlyse bestemte fødevarer for at skulle vise hensyn. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på, og børnene skal jo også selv lære at tage stilling til de her ting, siger han.

I Undervisningsministeriet og Kommunernes Landsforening har man ikke kendskab til kommuner, der specifikt har bestemt, hvilken slags kød institutionerne skal servere.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App