¨

Børnefamilier drukner i krav

Foto: TV ØST

Omsorg og kærlighed er ikke nok. Børnefamilierne drukner i gode råd og anbefalinger om sundhed.

 

Sundhed er en trend

Seks frugter og grønt om dagen, økologisk babykost, nyt tøj vasket i allergitestet vaskemiddel, en times motion om dagen til ungerne og mindst en halv time til forældrene. Der er meget at leve op til for en børnefamilie i dag.

- Sundhed er blevet en trend. Tidligere var flere ting givet, fordi man kunne spejle sig i de ældre generationer. I dag er det op til familien selv at navigere rundt i de mange råd, siger familiekonsulent Ann Mari Hoffmann.

Det betyder, ifølge hende, at mange forældre bliver usikre på, om de gør det godt nok.

- Jeg møder mange forældre med dårlig samvittighed. Alle vil gøre det bedre, og det er udtryk for, at der kører for meget rundt i hovedet på dem.

Ind med mælk, ud med mælk

Mens nogle råd er langtidsholdbare, er der hyppig udskiftning af andre. Er vitaminpiller gode? Skal forældre skære ned på børnenes mælkeindtag? Smør og ost er fyord - eller er de? Skal mor og far have dårlig samvittighed, hvis de først henter barnet fra institutionen kl. 17.00? Har de små godt af lidt nullermænd, eller skal gulvet være blankpoleret? Og hvordan er det nu med parfume og blød barnehud?

Psykolog og tidligere formand for Børns Vilkår, John Halse, mener, at der er opstået en ”bekymringskultur”.

- Forældrene tror, de gør det bedste for deres børn. De har ladet sig forføre, fordi de er to klik fra 100.000 tips om børneopdragelse.

Kildekritik er afgørende

Selvom meget er videnskabeligt bevist, mener Ann Mari Hoffmann, at familierne skal være kritiske.

- Hvis du har travlt med at læse dig til svarene, glemmer du nemt konteksten. Dine børn er sikkert meget forskellige. Der er ikke en endegyldig vej at gå. Når man kender sine børns behov, vil meget være givet.

Og så opfordrer hun til, at man engang imellem kaster alle rådene ud til højre.

- Vi skal have lov til at flade ud på sofaen og lade ungerne blive i nattøjet hele dagen. Det er vigtigt, at vi lærer vores børn, at det er okay.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App