Børn venter i over en måned på at blive afhørt

Børn, der har været udsat for overgreb, venter ofte for længe på at blive afhørt. Det står især skidt til i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når politiet modtager en anmeldelse om et muligt overgreb mod et barn, skal barnet videoafhøres af en betjent inden for syv dage. Sådan lyder Rigsadvokatens retningslinjer.

Alligevel har der i første halvår af 2017 været en gennemsnitlig ventetid på 48 dage hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det viser en ny opgørelse fra Rigsadvokaten ifølge Politiken.

Vigtigt med kort responstid

Grænsen på syv dage er fastsat for at sikre, at børnene ikke glemmer vigtige detaljer fra overgrebet.

Desuden sikrer det, at barnets udtalelser når at blive påvirket af andre.

Derfor kan det være problematisk, når tidsfristen overskrides så meget, som den gør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. 

Umuligt at overholde

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er ikke den eneste politikreds, der ikke overholder tidsfristen. Faktisk er der ikke en eneste af landets 12 kredse, der gør det.

Ifølge statsadvokat Jens Røn, der er chef for Kvalitetsafdelingen hos Rigsadvokaten, er det dog ikke realistisk, at alle videoafhøringer overholder grænsen.

- Der er sager, hvor det ikke er praktisk muligt, og hvor der er gode grunde til, at ventetiden er længere. Men den gennemsnitlige ventetid skal bringes ned, for det billede, vi ser, er ikke tilfredsstillende. Det er også politikredsene og Rigspolitiets holdning, siger han til Politiken.

Ifølge Rigsadvokatens opgørelse er ventetiden længere end 30 dage i fem af landets 12 politikredse.