Borgmestre om "plaster på såret"-forslag: - Underligt at det ikke er sket endnu

Socialdemokratiets forslag om at kompensere de kommuner ekstra, der er blevet snydt i udligningsordningen, møder både bifald og undren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er en rigtig god idé.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) efter Socialdemokratiet har meldt ud, at de vil give ekstra kompensation til kommuner, der er blevet snydt i udligningsordningen.

quote Helt grotesk underligt bliver det, når det i økonomiaftalen mellem regeringen og KL samtidig er aftalt, at de kommuner, der har fået for meget, bliver kompenseret

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse Kommune

Helt konkret foreslår Socialdemokratiet, at man i finansloven tilføjer, at der skal gives 2 ekstra milliarder kroner som plaster på såret til de kommuner, der har fået for lidt udbetalt i den kommunale udligningsordning, efter den regnefejl man konstaterede for et par år siden.

Grotesk fordeling

Det vil betyde, at kommuner i vores område samlet set vil få tilført 737 millioner kroner.

Heraf er Slagelse og Guldborgsund Kommuner de kommuner, der vil få mest i kompensation, hvis Socialdemokratiets forslag gennemføres. 

Hos Slagelse Kommunes borgmester møder forslaget naturligt nok opbakning, men han undrer sig også.

- Mange kommuner er økonomisk trængte, og det gælder også Slagelse Kommune, men det vigtigste er, at de berørte kommuner bliver kompenseret for de manglende indtægter, som fejlen i udligningsordningen har medført, siger Slagelse Kommunes borgmester John Dyrby Paulsen (S) i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- At dette ikke allerede er sket er i sig selv underligt, men helt grotesk underligt bliver det, når det i økonomiaftalen mellem regeringen og KL samtidig er aftalt, at de kommuner, der har fået for meget, bliver kompenseret med mere end 1 mia. kr. over de næste to år, siger han.

SAGEN KORT:

Fornuftigt at skrive på finansloven

Det er økonomiaften mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, der blev indgået i juni, som John Dyrby Paulsen og andre kritiserer.

I den aftale stod nemlig, at man ikke kun skal kompensere de kommuner, der fik for lidt i tilskud i udligningen. Også de kommuner, der fejlagtigt fik tilskud, skal have kompensation for at undgå, at de må hæve skatten.

Det er især dét, der får Socialdemokratiet til at foreslå de ekstra to milliarder i kompensation til de kommuner, der fik for lidt tilskud og det, som gør at Dansk Folkeparti er positive overfor forslaget.

Udover at være positivt stemt over de ekstra millioner, mener Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) også, at det er fornuftigt at skrive det på finansloven.

- Det giver rigtig god mening, at man skriver det ind i finanslovsaftalen. Den økonomiaftale, der blev indgået mellem regeringen og KL, den kan vi ikke pille ved. Men hvis man skriver ind i finanslovsaftalen, at kommunerne skal kompenseres, så viser det fornuft og handlekraft, siger John Brædder (Guldborgsundlisten).

Både Dansk Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten har stillet sig positive overfor Socialdemokratiets forslag. Dermed tegner der sig et muligt flertal udenom regeringen.