Borgmestre fik hotelophold af it-leverandør

IT-leverandøren KMD betalte for fest og hotelophold for en lang række borgmestre da landets kommuner fusionerede i 2007.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 Det afslører B.T.

Samtlige borgmestre og kommunaldirektører fra over 50 kommuner i Vestsjællands og Storstrøms amter var inviteret til festmiddag hos KMD med tilhørende overnatning på Hotel Klarskovgaard ved Korsør. 

Til gengæld var der intet fagligt program fra it-giganten, der samtidig var leverandør til hovedparten af kommunerne. En professor mener derfor, at det overtrådte grænsen for bestikkelse.
  - Det var overhovedet ikke noget, som vi gjorde os nogen tanker over. Jeg sagde bare ja. Hvis jeg var borgmester i dag, ville jeg nok tænke mig om en ekstra gang, siger Lennart Damsbo-Andersen, der var borgmester i Nysted og i dag sidder i Folketinget for Socialdemokraterne. 
Den daværende borgmester i Holmegård deltog også med sin kommunaldirektør.
  - Jeg kan godt huske, at jeg overnattede på hotellet. Jeg synes, det var skønt at kunne møde mine kollegaer, siger Søren Dysted til B.T.

Sagen om weekendophold for politikerne er den nyeste i en stribe afsløringer fra B.T. af gaver til politikere og
embedsmand fra især it-giganten KMD. It-leverandør KMD har i årevis både inviteret kommunale chefer til Madonna-koncerter, golfturneringer og fodboldlandskampe. I juni vurderede Konkurrencestyrelsen, at 29 kommuner overtrådte EUs udbudsregler ved at give KMD kontrakter uden at sende dem i udbud. 
Personalestyrelsen slog for nylig fast, at det er ulovligt at modtage arrangementer som gaver.
Ifølge professor i forvaltningsret, Claus Haagen Jensen, fra Copenhagen Business School, overtrådte borgmestrene og de kommunale chefer loven.
  - Det er alt for vidtgående at tage imod hotelophold fra et firma. Det er altid en vurderingssag, men jeg mener, at det her overskrider straffelovens paragraf 144 om bestikkelse, siger Claus Haagen Jensen til B.T.
  It-firmaet KMD vil ikke udtale sig om det konkrete arrangement, men stoppede i foråret med at give store gaver til
kommunale chefer.
  - Jeg vil gerne understrege, at vi naturligvis har lyttet til kritikken. Også KMD har et ansvar for at sikre, at vi ikke via
vores aktiviteter bringer offentligt ansatte i en situation, hvor der kan rejses kritik, skriver direktør for salg og
marketing, Karen Nielsen.