Borgere i udkantsområder har langt til gratis retshjælp

Adgangen til offentlig retshjælp er ikke lige for alle, konkluderer tænketank på baggrund af ny kortlægning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I flere dele af landet har borgerne op til 50 kilometer til det nærmeste retshjælpskontor, hvor man uanset indkomst og familieforhold kan få gratis juridisk rådgivning.

Det viser en ny rapport på 75 sider fra tænketanken Justitia, som for første gang har kortlagt landets 56 retshjælpskontorer. Det skriver Politiken onsdag.

quote Hvis man af den ene eller anden grund ikke har særlig mange ressourcer, så kan afstanden gøre en kæmpe forskel

Birgitte Arent Eiriksson, advokat

De, der bor i udkantsområderne, har ifølge rapporten ringere adgang til et retshjælpskontor, end de der bor i de større byer, som de fleste kontorer er centreret i eller omkring.

Grundpillen i den danske retsstat

- Det er en grundpille i den danske retsstat, at alle har lige adgang til retshjælp. Men på det punkt er alle ikke lige, siger advokaten Birgitte Arent Eiriksson, som har stået for undersøgelsen, til Politiken.

Ifølge advokaten kan den store afstand betyde, at nogen aldrig får vurderet, om de reelt har en sag, som bør tages op ved domstolene. 

skat3.jpg
Læs også
SKAT inddriver gæld i kontanthjælpsmodtageres børnepenge
skat3.jpg
Læs også
SKAT inddriver gæld i kontanthjælpsmodtageres børnepenge

- Vi ved, at langt de fleste af dem, der bruger retshjælpskontorer, er fra nærområdet. Hvis man af den ene eller anden grund ikke har særlig mange ressourcer, så kan afstanden gøre en kæmpe forskel, siger hun.

- Mange går altså glip af at få en afklaring på, hvad deres sag med kommunen reelt går ud på, og det resulterer i forkerte afgørelser og skaber ulighed, siger advokaten til Politiken.

Svært at finde de rette tilbud

Ifølge Birgitte Arent Eiriksson er en anden udfordring, at der ikke findes tilstrækkelig information om den retshjælp, man har ret til.

- Et af de vigtigste problemer er den manglende information. Det er svært at finde ud af, hvilke tilbud der er, hvor man skal gå hen med et juridisk problem, hvor kontorerne befinder sig, og hvad det er for tilbud, der findes, siger hun til Ritzau.

Man kan også få offentlig retshjælp via to andre ordninger: Hos de såkaldte advokatvagter eller hos advokater, hvor du kan få en del af regningen betalt af det offentlige.

Men kun hos retshjælpskontorerne er hjælpen gratis, hvis man vil have mere end et indledende bud på, om der er en sag eller ej.

Langt størstedelen af de ansatte på retshjælpskontorerne er frivillige jurastuderende. Justitia vurderer, at retshjælpskontorerne ofte ligger i eller omkring de store byer, fordi det også er her, de studerende bor.


Nyhedsoverblik