Borgere i Sjællandske kommuner bliver hurtigere raske

Analyse fra Dansk Erhverv viser, at der er stor forskel på, hvor længe de enkelte kommunale jobcentres borgere er syge. Stevns, Slagelse og Sorø ligger i top 3 og er op til 3 1/5 uge hurtigere om at få borgerne op af sygesengen end de dårligste kommuner. Det skriver Dansk Erhverv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er knap 3½ uges forskel på den gennemsnitlige varighed af sygedagpengesager i det bedste og i det dårligste kommunale jobcenter. Også blandt jobcentre med samme rammevilkår er der stor forskel på sygefraværets længde.

-Tallene peger i høj grad på, at bopælen afgør sygefraværets længde. De mindre effektive jobcentre skal blive bedre til at lære af de jobcentre, der er mest effektive til at nedbringe sygefraværets længde blandt borgerne, mener Stine Pilegaard Jespersen, afdelingschef i Dansk Erhverv.

Kommunernes jobcentre har ansvaret for at følge op på sygedagpengemodtagerne, når sygefraværet løber op over 8 uger. Men ifølge analysen er der 3,5 ugers forskel på, hvor lang tid borgerne går rundt på sygedagpenge i de enkelte kommuner.

Store forskelle trods samme rammevilkår Sygefraværet er lidt højere i kommuner (jobcentre) med mindre gunstige vilkår end i kommuner (jobcentre) med gunstige rammevilkår. Det kan dog kun i mindre grad forklare de forskelle. Der er også store forskelle på sygefraværet blandt borgere i kommuner med de samme rammevilkår.

Selvom Stevns og Ringkøbing-Skjern har de samme rammevilkår, er den gennemsnitlige varighed af sygedagpengesager 11,2 uger i Ringkøbing-Skjern mod 8,3 uger på Stevns.

-Vi ved, at tidlig kommunal opfølgning mindsker både fraværets længde og risikoen for udstødning fra arbejdsmarkedet, og besparelserne kommer både virksomheder og kommuner til gode, slutter Stine Pilegaard Jespersen.