Borgere afleverer luftgeværer og maskinpistoler

I juni kan borgere i hele landet aflevere våben til politiet - uden reprassalier. På den første uge har borgere her i landsdelen afleveret 420 våben.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hos lokalpolitiet i Holbæk har borgere den senste uges tid afleveret alt fra pistoler til blyhagl og rifler.

I alt 37 styks våben eller ammunitionskasser er blevet indleveret i Nykøbing Sjælland og Holbæk.

Almindelige borgere med våben

- Det er nok et udtryk for, at folk har haft dem liggende i gemmerne, det er ikke nogen, der bruger dem generelt, fortæller John Jensen, som er vicepolitiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi i Holbæk.

Så det er ikke kriminelle, der kommer og afleverer dem?

- Nej, det er absolut ikke indtrykket, siger han.

Det er typisk våben, som man har arvet eller som nu er blevet ulovlige at eje uden jagttegn.


Våben skal væk fra gaden

Uanset hvem, der kommer med våbenne, er det dog glædeligt.

- Det kan godt være, de ligger på en hylde eller i et skab hos nogle private, men pludselig er der måske nogle forkerte mennesker, der får fat i dem. Vi vil hellere have dem herind og få dem væk ude fra gaden, siger vicepolitiinspektøren til TV2 ØST.

Begge politikredse her i landsdelen har fået indleveret en del luftgeværer med en kaliber på mere end 4,5 mm. Og det var netop hovedformålet med at lave en frit lejde.-aktion.

Siden 1. juli sidste år har det nemlig været ulovligt at eje større luftgeværer uden et jagttegn og en tilladelse fra politiet.

Maskinpistoler og bomber
Men ved den slags aktioner kommer der altså også andre våben ind. I Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi har nogle af de mere Fpektakulære indleveringer været maskinpistoler, håndgranater og røgbomber.

Folk afleverer dog våbnene uden at politiet får navnene på dem, hvilket netop er idéen med frit lejde-aktionen.

- Det er jo for at få de her våben ind. Ellers blev de måske bare liggende derhjemme hos folk og kunne så havne i de forkerte hænder, siger John Jensen.