¨

Boligpriserne er langsomt på vej op

Foto: TV ØST

Ejerlejlighederne steg med over tre procent i juli. Også huspriserne er på vej op.

Huspriserne stiger

Signalerne om bedre tider for boligejerne forsætter. Helt nye tal viser, at ejerlejlighederne steg med 3,6 procent i juli, mens huspriserne på landsplan er steget med en halv procent.

Kun sommerhusejerne må notere et fald på 3,4 procent, viser Danmarks Statistiks tal for boligsalget i juli.

Flere års prisfald på hold

Økonomerne hæfter sig ved, at de nye tal cementerer de seneste måneders positive tegn fra boligmarkedet, der ser ud til at have stoppet flere års kontant prisfald. De tør dog endnu ikke afblæse krisen.

- Dagens tal viser, at stabiliseringen på boligmarkedet er fortsat hen over sommeren - både for enfamiliehuse og ejerlejligheder. Det er godt nyt for både eksisterende og potentielle boligejere, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

- For de eksisterende boligejere består den gode nyhed i, at de igen kan ånde lettet op oven på en periode med store prisfald. For kommende boligejere skaber stabile priser ro om boligmarkedet.

- Dermed kan de gå ud og købe bolig til en pris, der er lavere end længe set, til en rente som stadig ligger tæt på alle tiders bundrekord, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Overraskende stigning på ejerlejligheder

Hun hæfter sig især ved den "overraskende" store stigning i priserne på ejerlejligheder, men understreger samtidig, at der kan være store udsving fra måned til måned, som gør tallene usikre.

Set over tre måneder har der imidlertid været prisstigninger for alle tre typer af ejendomme. Mest for sommerhusene, der er gået op med 0,8 procent, mens ejerlejligheder er steget med 0,3 procent og huse med blot 0,2 procent.

Den gennemsnitlige salgspris for et hus lå i juli på 1,843 millioner kroner. En ejerlejlighed gik i gennemsnit for 1,676 millioner kroner, mens prisen for et gennemsnitligt sommerhus ligger på 1,098 millioner kroner.

Cheføkonom knap så optimistisk

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, påpeger, at de pæne boligtal ser knap så stærke ud, hvis man renser dem for sæsonudsving.

- Det sætter nok engang en streg under, at der er tale om en fortsat spinkel prisstabilisering på boligmarkedet, konstaterer han.

Seniorøkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt, mener, at den største trussel mod boligmarkedet lige nu er den lave vækst i økonomien og risikoen for stigende ledighed.

- Vi hælder stadig mest til, at boligpriserne overordnet set har nået bunden, og at vi vil se en nogenlunde flad udvikling i de kommende kvartaler. Men den vurdering er selvfølgelig kommet under pres af det lidt dårligere vækstbillede. 

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App