Boligkrisen gavner unge førstegangskøbere

Førstegangskøbere har på grund af boligkrisen og lave renter bedste vilkår siden 1998, lyder det fra Nykredit. Situationen har specielt været gunstig for sjællandske familier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Unge familier har for øjeblikket nemmere ved at etablere sig med egen bolig på grund af den lave rente kombineret med nedturen på boligmarkedet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

En solstrålehistorie
Ifølge Nykredit har førstegangskøbere nu de bedste vilkår, siden koncernen begyndte at måle den slags i 1998.

- De gode nyheder om boligmarkedet har længe ladet vente på sig, men der gemmer sig en solstrålehistorie, når man zoomer ind på førstegangskøberne, siger John Madsen, cheføkonom i Nykredit, til Jyllands-Posten.

Bedst på Sjælland
Da priserne toppede i 2007, satte boligudgifterne sig på 47 procent af familiens indkomst. Den største forbedring har familier på Sjælland oplevet.

- Siden toppen er boligbyrden reduceret med ca. en tredjedel her, siger Nykredits John Madsen til avisen.

Beregningerne er foretaget for en familie med to voksne og to børn, som har et realkreditlån med fast rente.

Månedlig indkomst steget
Siden boligmarkedet toppede i 2007, er de månedlige boligudgifter til realkreditlån, vand, varme, el og forsikring faldet  4100 kroner for en gennemsnitlig familie, der køber bolig for første gang.

I samme periode er familiens månedlige indkomst steget 3800 kroner efter skat.

Det betyder, at familien kun skal bruge 35 procent af nettoindkomsten på boligudgifter.

Bunden ikke nået
Selv om vilkårene er blevet bedre for de unge familier, er der ifølge lektor Jens Lunde fra Copenhagen Business School ikke noget, der tyder på, at bunden er nået.

Han mener, at det kun kan være en god idé at købe et hus nu, hvis det passer til familiens livsmønster, og i så fald bør den have egen opsparing til udbetalingen.

- Vi har først et vendepunkt, når priserne er nået så langt ned, at folk køber, før de får solgt. Men der er ikke noget, der tyder på, at vi er der endnu, siger Jens Lunde til Jyllands-Posten.

/ritzau/

2012-07-26T23:49:09+0200


Nyhedsoverblik