Bølgen af bibliotekslukninger standser

Bibliotekslukningerne ser ud til at standse. Men den kommunale sparekniv rammer stadig personale og åbningstider. Det viser nye tal fra kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De senere års massive bølge af lukninger af biblioteker er slut. Men nye besparelser på bibliotekerne vil bl.a. betyde mindre personale, kortere åbningstider og færre nye materialer på bibliotekshylderne.

Det viser nye tal fra Danmarks Biblioteksforening, der har gennemgået kommunernes budgetter for næste år.

I undersøgelsen, som alle 98 kommuner har svaret på, oplyser kun foreløbig to kommuner, Esbjerg og Langeland, at de lukker biblioteksfilialer. Begge steder satses der bl.a. på bogbusser som erstatning.

- Det er godt at høre, at filiallukningerne ser ud til at have toppet, og at de få kommuner, der lukker filialer, i stedet etablerer mobile tilbud og andet, siger Biblioteksforeningens formand, Vagn Ytte Larsen, i en kommentar.

61 af 98 kommuner vil skære i budgetterne for bibliotekerne med i gennemsnit to procent. 14 kommuner vil skære med over tre procent. Syv kommuner vil øge bevillingen til bibliotekerne, mens der er status quo i 30 kommuner.

Generelt melder kommuner, at den store lukningsbølge er slut. Antallet af filialer er de seneste 10 år faldet fra 849 til 510. De nye besparelser betyder i stedet mindre personale, kortere åbning og går ud over indkøbet af nye materialer.

- At over halvdelen af landets biblioteker sparer på servicen især på personaleside er helt ude af trit med samfundets behov. Det harmonerer rigtigt dårligt med regeringens erklærede mål om Danmark som førende på vidensområdet, siger Vagn Ytte.


Nyhedsoverblik