Bliv hjulpet ud af ensomheden (Video)

Der findes mere end 6000 ældre over 65 i Region Sjælland, som føler sig ensomme. Det viser tal, som fonden Ensomme Gamles Værn har udtrukket af en spørgeskemaundersøgelse fra Danmarks Statistik. Og for mange kan ensomheden ende tragisk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For langt de fleste ensomme gælder det, at ensomheden er kommet, efter de har mistet en ægtefælle og har svært ved at udfylde tomrummet med noget andet. Og ensomheden gør ondt. I 2006 var der således 650 selvmord i Danmark, og 196 af dem blev begået af ældre mænd.

Undersøgelser viser, at over 6.000 ældre i regionen  føler sig ensomme. Og når bedstemor er trist, så nager den dårlige samvittighed mange børn og børnebørn. Men flere familiebesøg er ikke nødvendigvis løsningen på at mindske ensomheden

[video:flv:100318_missionen.flv]

Tage bor i Gørlev og da han mistede sin hustru for seks år siden, kom ensomheden snigende:

- Jeg har et stort savn en gang i mellem og har lige brug for at sludre med nogen om tingene, siger Tage Nisted Bøggild, der stadig besøger sin hustrus grav fire gange om ugen .

Rosa Rohde, fra Gedser, er også enlig. Og selvom hun bor omgivet af andre ældre, så taler hun kun sjældent med dem og deltager ikke i de aktiviteter kommunen arrangerer.

- De vinker da også til mig og sådan noget. Og jeg tænker tit, dem tror jeg, jeg kunne med, ikk´? Og så tænker jeg, "ih, bare de kom ind". Men jeg lukker jo ikke døren op og siger, vil du ikke ha en kop kaffe, fortæller hun til TV2 ØST.

Merete Platz er sociolog og seniorforsker ved Gerontologisk Institut på Københavns Universitet og hun vil i aftenens program komme med et bud på, hvad Tage og Rosa kan føre for at komme ensomheden til livs:

- Der skal det til, at man kommer ud af sin lejlighed eller sit hus og er en del af nogle andre fællesskaber. Man kan ikke bare sidde inaktivt og sige at andre skal komme her og løse mine problemer, fortæller Merete Platz.

Du kan se mere om de ensomme ældre i Missionen. Og få den præcise opskrift på, hvad du kan gøre for at komme ensomheden til livs. Det er mindre end du tror.