Blev psykisk syg og mistede vennerne

Der er for meget tabu om psykisk sygdom, og nu skal et kursus i psykisk førstehjælp hjælpe os med at bryde tavsheden overfor psykisk syge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kursus i psykisk førstehjælp til pårørende hjælper psykisk syge

Omkring 500.000 danskere er ramt af psykisk sygdom. Det betyder, at mere end hver anden dansker har et familiemedlem, der har en psykisk sygdom. Men vi ved ofte ikke, hvordan vi skal tackle for eksempel depression eller angst, når den kommer helt ind på livet af os.

2000 danskere uddannes

Derfor er Psykiatrifonden sammen med Trygfonden nu gået i gang med at uddanne 2000 helt almindelige danskere til psykiske førstehjælpere. Det skriver DR P4 Sjælland.

- Vi håber på længere sigt, at kurset kan blive et fast tilbud til pårørende til psykisk syge, siger chef for forebyggelse og beskæftigelse i Psykiatrifonden, Thit Aaris-Høeg, til DR P4 Sjælland.

Der er et stort behov for at nedbryde den berøringsangst, som mange har overfor psykisk syge.

Mistede vennerne

50-årige Jan Holm fra Slagelse er i dag næsten rask, men for år tilbage led han af skizofreni og tvangstanker.

- Da jeg blev psykisk syg, mistede jeg hele min omgangskreds. Venner, bekendte og kæreste, fortæller han til DR P4 Sjælland.

Samme oplevelse havde Paw Mathiesen fra Slagelse, da han fik en svær depression. Med den fulgte tavsheden.

- Folk troede, jeg var blevet sindssyg, og fik berøringsangst, fordi sådan noget er farligt. Men det kan jo ramme alle, fortæller han til DR P4 Sjælland.

Dorthe Kihn Hansen fra Næstved lever som bipolar, også kendt som maniodepressiv. Da hun fik sin diagnose, oplevede hun også, at vennerne trak sig.

- Det var tabu, og hvad skulle de sige til mig?

Ville ønske det var opdaget

Hun ville ønske, at omgivelserne havde reageret på hendes adfærd langt tidligere.

- Hvis nogen havde sagt eller gjort noget, var jeg kommet i behandling langt tidligere. Og det, jeg udsatte mig selv og min familie for, kunne være stoppet lang tid før, siger hun til DR P4 Sjælland.

Alle 3 lever i dag et rimeligt almindeligt liv. Men det har taget mange år at nå dertil.