Biskopper fester for en formue

Landets 12 biskopper har i årevis ladet Folkekirkens medlemmer betale titusindvis af kroner på bispernes ophold med ægtefæller på luksushoteller, dyre middage og store mængder alkohol. I en række tilfælde endda i strid med reglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På seks bispemøder, der ofte afvikles på det eksklusive gourmethotel Hesselet i Nyborg, har de 12 biskopper brugt næsten 300.000 kroner på ophold, mad og alkohol. Eksempelvis i april 2008 kostede de 12 bispers møde på Hesselet kirkeskatteyderne 80.375 kroner. Kontorchefer og medarbejdere blev inviteret med, så i alt 27 deltog i frokost og gourmetmiddag. Der blev på dette ene møde alene drukket 22 flasker vin, 38 øl og enkelte drinks. Det skriver B.T. mandag.

En anden gang i oktober 2007 drak 11 biskopper, 8 ægtefæller og en kontorchef 25 flasker vin, 21 drinks, syv cognac og én øl på restaurant Philip i Århus og sendte den samlede regning på 22.900 kroner videre til kirkeskatteyderne. Hver person spiste og drak for knap 1.100 kroner - og overtrådte dermed den maksimumgrænse i det offentlige på 1.000 kroner, der blev indført i kølvandet på det store forbrug i Farum Kommune.

- I Brixtofte-dommen i Østre Landsret, blev det fastslået at en kuvertpris maksimalt må være på 1.000 kr. Overstiger den 1.000 kr., skal der være helt særlige grunde: At man har statsministeren på besøg eller har fornemme udenlandske gæster, siger lektor Sten Bønsing, ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

En gennemgang af alle bilag viser, at de fleste af biskopperne medbringer deres ægtefæller, der spiser og drikker gratis med.

- Det må være i strid med reglerne, at de har ægtefæller med. Og hvis biskopperne selv mener, at det er en form for honorar til ægtefæller, fordi de har hjulpet til i årets løb, så skal det opgives til skattevæsenet, siger Sten Bønsing.

Ligeledes bor bisperne på luksushoteller i strid med statens regler. På Marienlyst i 2009 kostede overnatningen 1.720 kr. person. Det er mere end det dobbelte af, hvad der fastslås i Personalestyrelsens vejledning, hvor en sådan overnatning ikke må overstige 805 kr. Biskop i Århus Stift Kjeld Holm forsvarer de dyre middage og hotelophold, selv om de er i strid med reglerne.

- Det er muligt, men vi vil også gerne have, at det er lidt festligt, og det synes jeg, er helt rimeligt. Man kan altid appellere til den lille misundelse, siger han til B.T.