Birgittes brevkasse - fortsat

.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvad gør jeg forkert?

Hej Birgitte
Jeg følger dit program, og dine anvisninger, har nu skiftet havregryn ud med skyr om morgenen, jeg kommer frugt på, jordbær blomme (min mave har brug for dem) og vindruer. Hvor meget skyr skal man have? Jeg har taget 150g er det for meget? Jeg vejer nu 83,5kg har tabt 4 kg siden august. Det går så langsomt, og jeg synes virkelig jeg gør hvad jeg kan, ca. 2l vand, ingen mellemmåltider, skyr til morgen, før var det 35g havregryn, frokost salat med rejer eller laks, eller en rugbrød 50g med mager pålæg, æg, tomat og gulerødder 3-4 stk, om eftermiddagen får jeg hvad vi får i fritten (jeg er pædagog) det kan være et halvt æble og 2 skorper, eller lille portion yoghurt med en skefuld cornflakes, pasta salat (fuldkorn)med salat og ærter og skinkestrimler. Jeg mener ikke det kan være forkert? eller hvad? og aftensmad er grønsager i ovn eller på grill med et stk kød (magert) og det var så det, og så intet mere, du siger jo 12 t uden noget herefter?!!
Hvad gør jeg forkert? Glemte at sige at jeg aldrig har gået så meget som nu ca 4-5 km hver anden dag og lidt ind i mellem plus gymnastik en gang ugentlig , og på gå turrerne er jeg også hver anden gang begyndt at løbe ind i mellem!
Hjælp mig Birgitte, jeg har lovet min læge at tabe 8,5 kg mere, altså til en vægt på 75kg jeg er 175 høj og hjerte patient, tidligere haft en blodprop (arveligt betinget) og for 8 år siden bypass opereret, jeg har fået lov til at stoppe med simvastatin (jeg havde så ondt i alle leddene, og smerten kommer snigende ad åre) og er grunden til jeg fik taget nogle kilo på af alle dem jeg havde tabt (22kg var det) jeg havde så ondt så jeg næsten ikke kunne bevæge mig.
Derfor hjælp mig med at få dem af, hvad gør jeg mere?
Jeg er super motiveret, bare sig hvad jeg gør forkert
Kh. Helle

Kære Helle
Jeg tænker, at du måske får lige lovlig mange kulhydrater.
En skive rugbrød om dagen er fint, hvis det er noget ordentligt rugbrød. Kig på indholdsfortegnelsen. Hvis der står hvedemel som en af de første ingredienser, er det bare hvidt brød forklædt som rugbrød. Forsøg at gå uden om pasta, skorper (!) osv.
Prøv at kostregistrere, og skriv ned lige så snart du har puttet noget i munden. Så kan du hurtigt se, hvor du skal skære ned. Undersøgelser viser at vi glemmer ca. 30 procent af det, vi putter i munden i løbet af en dag.
Du skal spise 2 knytnæver grøntsager og 1 knytnæve protein (æg, fisk eller kød) 3 gange om dagen. Dertil spiser du lidt sundt fedt, det kan være en god raps eller olivenolie. Eller lidt smør. Hvis du spiser mellemmåltider er det fint med grøntsager, det kan være grøntsager, lidt mandler eller nødder (10-15 stk. mandler) og 1 stk. frugt om dagen.
Og så skal du huske at træne. Det er en god ide både at styrketræne og konditionstræne. Styrketræningsprogrammer kan du finde her på Lev Livets sider.
Bedste hilsner, Birgitte

Drikker jeg for meget vand?

Hej Birgitte
Jeg følger dit rigtige gode program.
Har vejet 99 kg og nu nede på 89,8 og ønsker at tabe yderligere 10 kg,
jeg er 171 høj og 62 år Mit spørgsmål går ud på, at jeg forsøger at  drikke 2 liter vand om dagen, men jeg kan aldrig gå længere ture, da
jeg hele tiden skal tisse, det løber faktisk lige igennem:0( Jeg er blevet bodyscannet 2 gange med 2 Mdr. Mellemrum og jeg ligger på 38,1 TBW i procent Og har hørt at jeg skal ligge på mellem 50 og 60.
Er der noget jeg kan gøre eller er det bare sådan?
Mange hilsner fra Pia

Kære Pia
Det er svært at svare på ud fra de få oplysninger. Jeg vil forsøge med at drikke maks 2 dl af gangen og se om det hjælper.
Alternativt salte vandet med fx Læsøsalt - hvad der kan være imellem 2 fingre af salt til 1 l. vand.
Det hjælper optagelsen hos dem der har svært ved at hydrere, altså optage vand.
Mvh Birgitte

Skal udrensningskuren gennemføres inden kur-start?

Hej
jeg har efter at have set jeres program  meldt mig ind i jeres lev-livet klub, og sidder nu og titter det hele igennem.... kan se der er en udrensningskur blandt andet, skal den "udføres" inden man går på selve kuren?
Mange hilsner fra Karina

Kære Karina,
nej, du skal bare starte på kuren. Udrensningskuren er et tilbud til dem, der har været på kuren et godt stykke tid, og som vil sætte yderligere skub i vægttabet ?
Med venlig hilsen Birgitte

Hvordan tilrettelægger jeg 12-timers fasten?
Jeg har meldt mig til kuren her på hjemmesiden og glæder mig til at følge den.
Jeg har dog et spørgsmål omkring de 12 timers faste.
Jeg arbejder i København og har 1 time og 15 min transport hver vej alle hverdage. Dette gør at jeg er hjemme ca. 17. 45 og tager af sted 7.21. Hvis jeg skal nå at løbe/gå de 2 gange om ugen og 1 gang Tai Chi, som jeg gør på nuværende tidspunkt, kan jeg først spise (laver mad fra bunden), ved 19.45 – 20.00 tiden. Jeg er oppe og spiser mit morgenmåltid ved ca. 6.30 tiden, da jeg er sulten om morgenen og jeg har ikke så let ved at komme til at spise lige når jeg kommer ind på arbejdet. Hvis jeg skal vente med at spise på arbejdet vil klokken blive mellem 10 – 10.30 og så er jeg muggen. Det vil sige at der vil gå ca. 10,5 time fra sidste måltid til første måltid. I øjeblikket snacker jeg også efter 20, men det skal jeg gøre mit til at komme væk fra.
Har du nogen gode forslag?
Med venlig hilsen
Susanne

Hej Susanne
Du kunne jo f.eks. tilrettelægge det sådan, at du laver mad fra kl. 17.45 til kl. 18.30. Så spiser du frem til kl.19 og holder derefter fasten. Du kan løbe kl.20 og drikke vand derefter.  Så kan du faste fra kl. 19 - 7 og spise morgenmad som det sidste inden du går.
Mvh Birgitte

Hvordan kan man bruge kuren, når man har nattevagt?
Jeg så programmet i tirsdags og blev motiveret til at forsøge at følge med. Men jeg har nattevagt 4 nætter hver 14 dag. Hvordan gør jeg lige her ?
Håber virkelig at jeg kan få succes med dette, da jeg er så træt af at tanke på min vægt år ud og år ind, hver eneste dag, og starte noget nyt op hele tiden, som hurtigt falder til jorden. Jeg har ihvertfald bestemt mig for at jeg vil følge med jer i programmet. Iøvrigt gik jeg en 5 km i går på 50 min, er det ok .
VH Annette
 
Hej Annette,
Du vender bare op og ned på fasten, så. Dvs. at hvis du er på nattevagt, og f.eks. spiser kl. 03, så faster du fra kl. 03 til 15. Du skal jo alligevel sove det meste af tiden, når du kommer hjem. Husk at selvom du faster, må du gerne drikke vand, danskvand, kaffe og the.
Mht. om du går hurtigt nok, så er det vigtigste, at du går, og ikke hvor hurtigt du går. Gå i det tempo, der føles behageligt, men hvor du alligevel kan fornemme, at din krop arbejder, og du bliver lidt forpustet. Så forbedrer du langsomt din form og kan gå hurtigere allerede om kort tid.
Held og lykke med kuren.
Mvh Birgitte 

Hvad må jeg spise i første fase af kuren?
Jeg er begyndt at følge din kur og er i fase 1 første uge. Det er svært at drikke så meget vand, men jeg gør mit bedste. Jeg vejer 85 kg. og vil gerne tabe 10 kg. er det ikke meget realistisk, hvis jeg følger din kur?
Må jeg spise isis 1/2 bar eller 1 isis småkage når lækkersulten kommer, eller er det de kunstige sødemidler som jeg helst skal holde mig fra?
Hvis jeg ikke må er det så lidt nødder og rosiner?
Venlig hilsen
Anne

Hej Anne,
i første fase af kuren er der ikke nogen restriktioner på, hvad du må spise, det kommer først længere henne i kuren. Så længe du bare spiser 5-6 måltider om dagen og grøntsager til hvert måltid, så er det fint. Produkter med kunstige sødemidler kan være udemærkede erstatninger for alt sukkeret til en start, så man tager den værste trang. Men der er ikke nogen tvivl om at du på sigt vil have mere glæde af at spise nødder og rosiner. Du kan f.eks. prøve at drysse lidt kakaopulver eller lidt lakridspulver (lakridsrods- eller rålakridspulver) ud over en blanding af nødder, mandler og rosiner. Det plejer at tage trangen til sødt. Husk dog, at der er masser af kalorier i, så du skal ikke spise mere end en håndfuld.
Held og lykke med kuren.
Birgitte

Hvor meget skal jeg drikke om dagen?

Hej
Kan det passe at jeg, med en vægt på 133 kg, skal drikke 4,4 liter vand dagligt?
Venlig hilsen
Berit

Hej Berit
Du skal drikke 1/3 af din kropsvægt i dl. vand, men man regner kun op til 120 kg. Dvs. at du skal drikke 4 liter i døgnet, uanset om du vejer 120, 130 eller 150 kg.
Mange hilsner
Birgitte

Hvordan passer jeg tidlige mødetider ind i kuren?

Hej Birgitte.
Jeg møder ofte meget tidligt f.eks 0400, 0446, 0516 osv. Jeg står jo så MEGET tidligt op, og du anbefaler at man, spiser morgenmad, 1/2 time efter. Jeg kan ikke rigtig få det til at hænge sammen med de 12 timer.
Er det ok at jeg tager et brev NUPO om morgenen, og så tager morgenmaden -ca 100 kcl - omkring kl 0700. Så er det nemmere at få passet aftensmaden ind med familien.
Mvh Heidi Jørgensen.

Hej Heidi,
Hvis det er det, der skal til for at du kan få kuren til at hænge ordentligt sammen i dit liv, er det fint.
Held og lykke med kuren.
Bedste hilsner,
Birgitte

Hvordan skal de forbrændte kalorier beregnes?
 Kære Birgitte
De 2000 kcal der skal forbrændes hver uge for kvinder, er det udelukkende ved "ekstra" motion, eller tæller alt i løbet af dagen med også?
Venlig hilsen
Anni

Kære Anni
De 2000 kalorier er træning og motion. Altså gåture, løbeture, styrketræning, svømning, zumba osv. Det er vigtigt at du finder en form for træning som du er glad for, så du har lyst til at blive ved med at træne.
Bedste hilsner
 Birgitte

Må man udskifte 'vand' ud med 'dansk vand'?

Hej Birgitte.
Må man erstatte vandet med dansk vand med eller uden citrus? Det vil jeg få meget svært ved at undvære.
Venlig hilsen
Jannie Jørgensen

Hej Jannie
Danskvand med og uden citrus er helt fint. Sørg dog også for at drikke helt almindeligt vand da kulsyren i danskvand godt kan være skrap for tænderne hvis man drikker for meget af det. Du kan også prøve almindeligt vand med nogle skiver citron, appelsin eller agurk i. Held og lykke med kuren.
Mange hilsner
Birgitte

Udrensningskur - skal det føles så slemt?

Hej
Jeg er gået i gang med din udrensningskur - snart færdig med døgn 2 - og har haft en skidt dag i dag - mega hovedpine, kvalme og måttet sove meget i løbet af dagen, ikke spist meget af min frokost eller i øvrigt juice og suppe i dag - er det sådan det skal være ? Er en smule bekymret ...
Venlig hilsen
Anne

Kære Anne,
Det lyder bestemt som om at alt er, som det skal være.
Jo værre du har det, når du renser ud og bliver "afgiftet", jo mere er det et signal om, at du virkeligt har brug for den udrensning. Men det er selvfølgelig vigtigt, at du især får noget at drikke, så din hovedpine ikke skyldes, at du er dehydreret.
Bedste hilsner
Birgitte.

Hvor store portioner må man egentlig spise?

Hej Birgitte,
hvor store portioner skal man spise ? jeg tror ikke, at jeg spiser særlig usundt, men mine portioner er nok for store. På forhånd tak
Med venlig hilsen
Birgit Nielsen

Kære Birgit
Det er ret nemt. Du skal se på dine hænder, når du skal spise. Dine portioner skal være sådan her - en næve protein til hvert hovedmåltid (æg, kød eller fisk) og 2 knyttede næver grøntsager. Dvs. at hvis du tænker at du spiser kyllingebryst, så skal du spise lige så meget som din flade hånd fylder. Hvis du spiser frikadeller skal de fylde lige så meget som en knyttet hånd.
Mange hilsner
Birgitte

 Har svært ved at tabe mig trods rimelig fornuftig livsstil

Hej Birgitte Nymann.
Jeg er en kvinde på 44 år, spiser faktisk aldrig sovs-dressing og lign. Spiser sjældent slik. Drikker kun en enkelt sodavand eller 2 i weekenden.
Jeg dyrker motion 3 – 4 timer om ugen. Spiser varieret, men nok ikke nok grøntsager (hvis jeg skal være HELT ærlig) og drikker gerne vand i løbet af hele dagen.
Så jeg synes jeg spiser og drikker rimelig fornuftigt og får rørt mig lidt – alligevel taber jeg mig ikke. Min vægt er nogenlunde stabil med plus/minus et par kilo. Hvad gør jeg forkert?
Håber du kan komme med et par gode råd !
Hilsen Betina, Holbæk

Kære Betina,
jeg tror at det vil være fint for dig at prøve at kostregistrere. Undersøgelser viser, at vi glemmer 30 procent af det, vi putter i munden. Derudover kan det hjælpe dig til at se, hvordan forholdet er imellem grøntsager, protein og sukker. Du gør sådan her: skriv ned hen over ugen hvad du spiser. Og du skal skrive ned, når du spiser noget, og ikke vente til om aftenen. Når der er gået en uge sætter du dig med en grøn, blå og rød tusch, og så sætter du grønne ringe om grøntsagerne, blå om proteinerne (kød, fisk og æg) og røde ringe om alt det der er sukker i. På den måde kan du hurtigt "blive din egen kostvejleder" og se, hvor du skal sætte ind.
Derudover kan du følge med i Lev Livet, når kuren bliver skudt i gang d. 10 . september. Her vil du få masser af tips og tricks til, hvordan du sætter fut i dit vægttab.
Mange hilsner
Birgitte

Skånsom motion

Kære Birgitte.
Jeg vil så gerne tabe mig 10 kg. Jeg har tabt 25 kg. men har desværre taget ca. 10 kg. på igen. Jeg ved godt hvordan jeg skal spise og den slags, men jeg har et stort problem med at motionere.
Min ryg er rigtig skidt. Jeg er opereret i den 2 gange og jeg fik ny hofte for et år siden, min anden hofte skaber også nogle problemer, så på den måde er det svært at få lavet en hel masse motion.
Har du nogle gode råd til hvordan jeg kan få motioneret uden at jeg belaster de dårlige led og ryg.
 Hilsen
Susanne
 
Kære Susanne
Det er altid svært at rådgive om skader og træning når jeg ikke kan undersøge dig først.
Svømning, aquazumba og aquajogging er skånsomme træningsformer da du kun belaster dine led og muskler med 10 % af din kropsvægt, når du bevæger dig i vand i forhold til på land. Tjek programmet i din lokale svømmehal og se om der er noget for dig på programmet - hvor du kan få noget vejledning til at træne effektiv - eller evt. lære at svømme.
 Bedste hilsner
Birgitte

Svært ved at undvære slik om aftenen

Hej Birgitte Nymann
jeg er en kvinde på 53 år, der gerne vil tabe mig 25 kilo, men jeg har svært ved at lade være med at spise slik om aftenen.
Hver gang jeg prøver at gå på kur, går det godt i 2 uger, og så falder jeg i igen. Jeg kan sagtens holde mig fra slik og kage og cola hele dagen men om aftenen går det altså galt.
Jeg er ikke god til at spise så meget om morgenen og til frokost, men jeg spiser meget aftensmad, så det er jo ikke fordi jeg er sulten. Alligevel er min mand meget bedre til bare at lade være, mens jeg går ud i køkkenet og henter alt det søde.
Hvordan får jeg vendt den ?
Mvh
Ingrid, Slagelse.

Kære Ingrid.
Du skal sørge for at stabilisere dit blodsukker over hele dagen. Hvis du får for lidt at spise i løbet af dagen, så kan du faktisk spise rigtigt meget om aftenen, men du når alligevel ikke at få dit blodsukker stabiliseret og det er derfor du har så meget lyst til at spise sukker.
Start med at spise 5-6 måltider om dagen og sørg for at få godt med protein (altså kød, fisk eller æg) og fedt (meget gerne raps- eller jomfruolivenolie). Derudover skal du spise grøntsager til hvert måltid.
Drik vand - masser af vand. Du skal have 1/3 af din kropsvægt i dl vand hver dag.
Og så kan du prøve at erstatte slikket med nogle gode alternativer. Du kan tage en lille håndfuld mandler og lidt rosiner. Det dæmper lysten til sødt. Tørret frugt er også godt. Du skal dog være opmærksom på, at den slags snacks også indeholder en del kalorier, så vær varsom med indtaget.
Bedste hilsner
Birgitte

Skal jeg fortsætte med at løbe selv om jeg får smerter i knæet?

Kære Birgitte
Jeg vil gerne løbe, men jeg er usikker på, om det er ok med mit knæ. Jeg er en mand på 43 år, jeg vejer 102 kilo.
Når jeg løber, får jeg ondt i knæskallen, på indersiden, oppe i toppen. Jeg kan løbe hen over et par måneder, og træne mig op til at løbe 5 kilometer i træk, men så får jeg ondt i knæet og stopper igen. Sådan går det hver gang jeg beslutter mig for, at nu skal det være. Jeg kan også mærke det i knæet, når jeg går på trapper.
Nu har jeg næsten givet op, men jeg er træt af det, for jeg vil faktisk gerne løbe.
Skal jeg acceptere, at jeg ikke kan med sådan et knæ, eller tror du bare at det er noget, jeg skal sætte mig ud over og klø på?
Kærlig hilsen Henrik.

Kære Henrik
Det er svært at rådgive om skader når jeg ikke kan lave test på dit knæ. MEN der er 2 ting, jeg tænker, når jeg læser din mail:
Laver du styrketræning for dine ben?
Laver du strækøvelser efter løbet?
Jeg har stor erfaring med at almindelige knæsmerter forsvinder når benene styrkes - og der er det desværre ikke nok at løbetræne.
Du skal i gang med at lave benbøjninger. Og så kan smerterne omkring knæskallen komme af at musklerne er for stive, så det kan også være at det hjælper dig at få strakt ud.
Lav strækøvelser for forsiden af lårene, indersiden af lårene og baglårene. Strækøvelser behøver ikke ligge lige efter løbeturen, men kan være når du alligevel venter på bussen eller sidder og ser tv. Prøv en eller begge ting og se om det ikke gør en forskel.
Mange hilsner
Birgitte

Dårlig ryg og motion

Hej Birgitte
 Jeg er en kvinde på 58 år, der så gerne ville af med 10 kg. Men jeg har en meget dårlig ryg og kan der for ikke dyrke motion , og samtidlig får jeg noget medicin som jeg tager på af, for jeg er sulten hele tiden, og min krop skriger efter mad. Hvad gør jeg ?
Hilsen Margit
 
Hej Margit,
 jeg tænker at du skal sørge for at få balance i dit blodsukker, så du ikke er sulten hele tiden.Det gør du ved at spise 5-6 måltider henover dagen, og der skal være grøntsager til alle måltiderne. Derudover skal du sørge for at få protein til alle måltider (kød, fisk eller æg) og noget sundt fedt (f.eks. raps-, hørfrø- eller olivenolie).
Drik 1/3 af din kropsvægt i dl vand hver dag - og følg så med, når vi starter Lev Livet kuren tirsdag d. 10 september på TV2 Øst. Hvis du er medlem af Klub Lev Livet får du derudover - gratis - hver uge alle de anvisninger, jeg giver deltagerne i programmet.
Med hensyn til træning og din dårlige ryg så er der jo mange former for skånsom motion. Dels kan du måske gå lange ture, du kan svømme eller overveje aquazumba eller aquajogging. Ved træning i vand belaster du kun dine led og muskler med 10 procent af din kropsvægt i forhold til på land.
 Bedste hilsner
Birgitte