Biblioteker lukker for selvbetjening: Men tjenesten er populær som aldrig før

Endnu et bibliotek har lukket for selvbetjening grundet uromagere, men ifølge Danmarks Biblioteksforening er ubemandede biblioteker populære som aldrig før.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Fensmark Bibliotek i Næstved Kommune er det ikke længere muligt at benytte sig af bibliotekets selvbetjening, der tidligere var åbent fra 8 til 22 alle ugens dage.

Biblioteket er det tredje i Næstved Kommune, som lukker ned for ubemandede åbningstider. Også bibliotekerne i Næstved og Fuglebjerg har kun åbent, når der er medarbejdere til stede.

Lukningerne skyldes unge uromagere, der laver hærværk og skaber utryghed på bibliotekerne.

quote Vi har ikke undgået, at der har været en smule, som har krævet besøg af vores vagt

Jane Grønbech Poulsen, souschef hos Vordingborg Bibliotekerne

- Vi åbner igen, for det er jo det, politikerne har bestemt. Men når vi har lukket i en længere periode, er det for at ændre de unges adfærdsmønstre, så det ikke er på biblioteket, de holder til. Det er den besked, vi har fået af politiet og SSP. For rodløse unge har det med at bevæge sig rundt fra sted til sted i perioder, siger Karen Delfs, biblioteks- og borgerservicechef i Næstved Kommune.

Selvom tre biblioteker har måtte sætte selvbetjeningsmuligheden på standby i Næstved Kommune, er det ikke alle kommuner, som oplever, at den ubemandede betjeningstid er præget af uroligheder.

Kommune åbner for selvbetjening

I Vordingborg Kommune har bibliotekerne i Stege, Præstø og Lundby holdt åbent for selvbetjening fra klokken 7-23 alle dage i forbindelse med jul og nytår, og alle kommunens biblioteker har holdt åbent for selvbetjening juleaften og nytårsaften. 

111109_bibliotek_bog_3.jpg
Læs også
Uromagere plager Næstveds biblioteker: Endnu et bibliotek lukker for selvbetjening
111109_bibliotek_bog_3.jpg
Læs også
Uromagere plager Næstveds biblioteker: Endnu et bibliotek lukker for selvbetjening

Ingen af stederne har man oplevet alvorlige problemer.

- Vi har ikke undgået, at der har været en smule, som har krævet besøg af vores vagt. Men alt i alt drengestreger har det været, der stoppede, da ”gerningsmændene” blev kontaktet, siger souschef hos Vordingborg Bibliotekerne, Jane Grønbech Poulsen, i en pressemeddelelse.

Faktisk gik det så godt for bibliotekerne, at kommunen nu har besluttet, at alle biblioteker fremover er åbne for selvbetjening alle årets dage.

- Vi kunne se på vores kundetællere, at rigtig mange borgere har haft stor glæde af at kunne bruge bibliotekerne i jule- og nytårsdagene. Ja, selv jule- og nytårsaften blev bibliotekerne benyttet, siger Jane Grønbech Poulsen.

Trend, der vokser

quote Indtil for meget nyligt har vi nærmest ikke hørt om nogen problemstillinger

Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening

I december udkom Bibliotekarforbundet med rapporten 'Uro på folkebibliotekerne', og her svarede 73 af forbundets tillidsrepræsentanter på spørgsmål om omfanget af uro og konflikter på de danske biblioteker i perioden august 2016 til august 2017.

I rapporten kan man læse, at 68 procent har oplevet hærværk eller uro i den ubemandede åbningstid, og heraf har 36 procent oplevet en stigning i antallet af episoder.

Hos Danmarks Biblioteksforening mener man dog ikke, at der er et nævneværdigt problem, når det drejer sig om på de ubemandede biblioteker.

- Indtil for meget nyligt har vi nærmest ikke hørt om nogen problemstillinger. Men det er dukket op i København og nu også i Næstved, siger formand Steen Bording Andersen.

Tværtimod er de selvtjente biblioteker kun blevet mere populære med tiden.

- Snart trefjerdedele af vores biblioteker er selvbetjent, og den trend er simpelthen vokset gevaldigt indenfor de sidste fire-fem år. Vi har haft en rigtig god respons fra vores brugergrupper, som er glade for, den fleksible mulighed det er, siger Steen Bording Andersen.

Sådan beskriver bibliotekarer urolige epiosder i ubemandet åbningstid:

  • Antydninger af seksuelt samvær i bibliotekets rum. Hærværk på bibliotekets møbler og materialer. Truende adfærd mellem lånere.
     
  • Det er børn på cirka 10 år, der smutter med ind, når andre går ind (man skal være 16 år for at logge sig ind). Ifølge andre voksne, der er på biblioteket i ubemandet tid, er børnene højrøstede, løber rundt og er ubehøvlede over for de voksne lånere.
     
  • Børn der spiser slik, antænder møbler, ryger, sviner til og en smule hærværk.
     
  • Psykisk syge der råber og slår på sig selv i den ubemandede tid. De kommer primært i den ubemandede tid.
     
  • Unge i flok går samlet på toilettet, brækker røgalarm ned fra loftet og ryger på toilettet. Stole smides ned ad trapper og ødelægges. Der ristes og ryges hash på toiletter. Der overnattes på toilettet - rengøringen får et chok når de åbner døren til toiletter. Kærestepar der er endog meget kærlige overfor hinanden trods mulighed for at der kommer andre. Mindreårige lokkes/trues til at stjæle 75 playstationspil der afleveres til andre unge et andet sted bliver fanget på overvågningen. Meldes til politiet. Der køres retssag mod de unge - ikke mindreårige. Der drikkes alkohol, sjatter efterlades på bl.a. gulv, der snittes i møbler, legetøj ødelægges. Andre biblioteksbrugere føler sig utrygge og vil ikke bruge biblioteket når der ikke er bemanding eller kun i følgeskab med andre. Ældre dame måtte ringe efter sin søn fordi hun ikke turde passere en gruppe højrøstede unge.
     
  • Ud over tidligere nævnte episoder har vi oplevet at finde hash gemt på bogreolerne. Den store gruppe unge som opholdt sig på biblioteket i ubemandet åbningstid var oppe og slås indbyrdes. Andre lånere har fortalt os at de følte sig utrygge ved at opholde sig på biblioteket når de var der. En pige er på et tidspunkt blevet låst inde på et toilet i den ubemandede åbningstid. En slåskamp førte til at en af de unge blev indlagt på skadestuen, en anden låner følte sig nødsaget til at ringe efter en ambulance.
     
  • Larmende adfærd og små hærværksepisoder, som alle er blevet håndteret med kontakt til uromagerne og kommunens ungdomskonsulent. Desuden har vi haft lidt udfordringer med "hjemløse", som vi har håndteret sammen med kommunens specialpædagog på det område.

Kilde: Bibliotekarforbundets rapport 'Uro på folkebibliotekerne'

Nyhedsoverblik