Biblioteker lukker for selvbetjening: Men tjenesten er populær som aldrig før

Endnu et bibliotek har lukket for selvbetjening grundet uromagere, men ifølge Danmarks Biblioteksforening er ubemandede biblioteker populære som aldrig før.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Fensmark Bibliotek i Næstved Kommune er det ikke længere muligt at benytte sig af bibliotekets selvbetjening, der tidligere var åbent fra 8 til 22 alle ugens dage.

Biblioteket er det tredje i Næstved Kommune, som lukker ned for ubemandede åbningstider. Også bibliotekerne i Næstved og Fuglebjerg har kun åbent, når der er medarbejdere til stede.

Lukningerne skyldes unge uromagere, der laver hærværk og skaber utryghed på bibliotekerne.

quote Vi har ikke undgået, at der har været en smule, som har krævet besøg af vores vagt

Jane Grønbech Poulsen, souschef hos Vordingborg Bibliotekerne

- Vi åbner igen, for det er jo det, politikerne har bestemt. Men når vi har lukket i en længere periode, er det for at ændre de unges adfærdsmønstre, så det ikke er på biblioteket, de holder til. Det er den besked, vi har fået af politiet og SSP. For rodløse unge har det med at bevæge sig rundt fra sted til sted i perioder, siger Karen Delfs, biblioteks- og borgerservicechef i Næstved Kommune.

Selvom tre biblioteker har måtte sætte selvbetjeningsmuligheden på standby i Næstved Kommune, er det ikke alle kommuner, som oplever, at den ubemandede betjeningstid er præget af uroligheder.

Kommune åbner for selvbetjening

I Vordingborg Kommune har bibliotekerne i Stege, Præstø og Lundby holdt åbent for selvbetjening fra klokken 7-23 alle dage i forbindelse med jul og nytår, og alle kommunens biblioteker har holdt åbent for selvbetjening juleaften og nytårsaften. 

Ingen af stederne har man oplevet alvorlige problemer.

- Vi har ikke undgået, at der har været en smule, som har krævet besøg af vores vagt. Men alt i alt drengestreger har det været, der stoppede, da ”gerningsmændene” blev kontaktet, siger souschef hos Vordingborg Bibliotekerne, Jane Grønbech Poulsen, i en pressemeddelelse.

Faktisk gik det så godt for bibliotekerne, at kommunen nu har besluttet, at alle biblioteker fremover er åbne for selvbetjening alle årets dage.

- Vi kunne se på vores kundetællere, at rigtig mange borgere har haft stor glæde af at kunne bruge bibliotekerne i jule- og nytårsdagene. Ja, selv jule- og nytårsaften blev bibliotekerne benyttet, siger Jane Grønbech Poulsen.

Trend, der vokser

quote Indtil for meget nyligt har vi nærmest ikke hørt om nogen problemstillinger

Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening

I december udkom Bibliotekarforbundet med rapporten 'Uro på folkebibliotekerne', og her svarede 73 af forbundets tillidsrepræsentanter på spørgsmål om omfanget af uro og konflikter på de danske biblioteker i perioden august 2016 til august 2017.

I rapporten kan man læse, at 68 procent har oplevet hærværk eller uro i den ubemandede åbningstid, og heraf har 36 procent oplevet en stigning i antallet af episoder.

Hos Danmarks Biblioteksforening mener man dog ikke, at der er et nævneværdigt problem, når det drejer sig om på de ubemandede biblioteker.

- Indtil for meget nyligt har vi nærmest ikke hørt om nogen problemstillinger. Men det er dukket op i København og nu også i Næstved, siger formand Steen Bording Andersen.

Tværtimod er de selvtjente biblioteker kun blevet mere populære med tiden.

- Snart trefjerdedele af vores biblioteker er selvbetjent, og den trend er simpelthen vokset gevaldigt indenfor de sidste fire-fem år. Vi har haft en rigtig god respons fra vores brugergrupper, som er glade for, den fleksible mulighed det er, siger Steen Bording Andersen.

Sådan beskriver bibliotekarer urolige epiosder i ubemandet åbningstid: