Biavlere sender appel til Folketinget

Energi-afgrøder på markerne kan få voldsomme konsekvenser for biavlen. Det viser sag fra Tyskland, derfor beder avlerne nu Folketinget om hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Biavlerne frygter, at genmodificerede afgrøder, der ikke er godkendt til fødevarer, men som kan bruges til at producere energi, kan få katastrofale konsekvenser. Det skriver Per Jacobsen fra Sorø i et brev til Fødevareudvalget.

Per Jacobsen er bestyrelsesmedlem i Danmarks Biavlerforening, og han oplyser i henvendelsen, at det er en sag fra Tyskland, der vækker bekymring.

- Her er en biavler pålagt at destruere sin honning og flytte sine bier væk fra området med dyrkning af ”ikke fødevaregodkendte GMO- majs” En vurdering fra Fødevarestyrelsen viser, at det samme nok ville ske i Danmark, skriver han i brevet.

 Biavlerne peger på, at selv en enkelt mark med GMO-afgrøder kan få store konsekvenser. 

 - Et simpelt regnestykke: Hvis vi regner med, at der ikke kan stå bier tættere på end 3 km fra marker med ikke fødevaregodkendt GMO, så vil det betyde, at hvis en landmænd har en mark på 16 hektar, så er det 3387 hektar, der ikke kan dyrkes biavl i, skriver Per Jacobsen.

 Han skriver i brevet, at der allerede i dag mangler bier til den helt afgørende bestøvning af vore planter og afgrøder.

- Og med udsigt til, at vi skal destruere vores bier, hvis en landmand et par kilometer væk beslutter sig for at dyrke energi-afgrøder, ser det sort ud, skriver bi-avlerne til folketingspolitikerne.