Bestikkelsessagen: Få et overblik her

Ønsket om en it-kontrakt til 500 millioner kroner endte i en af de senere års største bestikkelsessager. Få et overblik over sagen her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I alt er 13 personer sigtet i en af de senere års største sager om bestikkelse. Herunder kan du blive klogere på sagens aspekter.

* Politiets påstand er, at ansatte i to konkurrerende it-firmaer har ydet bestikkelse til personer ansat i Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet. Bestikkelsen skal være foregået i perioden 2007-2015.

* Seks mænd blev tidligt onsdag 10. juni varetægtsfængslet frem til 2. juli af en dommer i Retten i Nykøbing Falster. De nægter sig skyldige og kærede fængslingskendelsen til Østre Landsret, der onsdag løslod tre af dem. De er stadig sigtet i sagen.

* Blandt de seks er to ansatte fra henholdsvis Region Sjælland og Rigspolitiet. De sigtes for at have modtaget bestikkelse.

* De fire andre, der er sigtet for at yde bestikkelse, er medarbejdere i de to konkurrerende it-firmaer, hvoraf det ene er Atea A/S. Det andet - og betydeligt mindre - firma kan ikke nævnes grundet et navneforbud.

* Af de fire personer er én nuværende medarbejder i Atea. De tre øvrige er alle tidligere højt placerede medarbejdere i Atea, som i dag arbejder hos det konkurrerende firma.

* Ifølge sigtelsen praktiserede de tre bestikkelse i deres tid i Atea og fortsatte tilsyneladende den kriminelle praksis i den nye virksomhed.

* I Atea fandtes der en konto kaldet 2840, som blev brugt til den formodede bestikkelse. På denne konto indsatte Atea løbende 1,5 procent af den omsætning, som virksomheden havde med Region Sjælland.

* Pengene - mindst en million kroner - skal de offentligt ansatte have brugt til blandt andet rejser til Dubai og USA.

* Den ulovlige praksis blev tilsyneladende opdaget, efter at de to firmaer i starten af året indledte et kapløb om at vinde en kontrakt med Region Sjælland om store leverancer af it-udstyr. Den skal have haft en værdi på mindst 500 millioner kroner.

* Da udbuddet nærmede sig sin afslutning, fattede Ateas administrerende direktør, Morten Felding, efter eget udsagn mistanke om, at regionen ville tippe den konkurrerende virksomhed om Ateas bud.

* Da den anden virksomhed vandt udbuddet, rettede Felding henvendelse til Region Sjællands it-direktør og fortalte alt, hvad han vidste om 2840-kontoen og de odiøse rejser.

* Dagen efter meldte regionens it-direktør sagen til politiet og startede dermed en af de senere års største sager om bestikkelse. I dag er Atea-chefen Morten Felding selv blandt de 13 sigtede i sagen.

Kilder: Politiet, Ritzau, Atea, Finans.dk, DR

/ritzau/


Nyhedsoverblik