Beredskaber efter regn: Det kan stadig være farligt at grille

Afbrændingsforbuddet gælder stadig selv efter flere dages regn, understreger Danske Beredskaber. Men lempelser kan dog være på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Længes du efter grillede, sprøde pølser og branket kød, må du væbne dig med tålmodighed. For afbrændingsforbuddet er stadig gældende, selv efter det over det meste af regionen har regnet i flere dage.

quote Jeg tør sige, at det går jo i den rigtige retning. Vurderingen er, at nu kan vi godt snart komme i en situation, hvor vi kan begynde at lempe på de her forbud.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber

Det oplyser Danske Beredskaber til TV ØST.

Det er jordlagenes tørhed, der afgør, hvor stor fare der er ved åben ild.

- Vi har en situation, hvor det ikke har regnet i ni uger, og det betyder at de øvre jordlag og vegetationen er knastør. Så derfor tager det noget tid, inden de øverste depoter af vand lige over jordoverfladen de er normaliserede. Og det er det, der skal til, for så kan vegetationen også få vand og begynde at suge noget vand gennem rødderne, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.

Naturbrand
Læs også
Efter lang tids tørke: Brandvæsen skærper nu afbrændingsforbuddet
Naturbrand
Læs også
Efter lang tids tørke: Brandvæsen skærper nu afbrændingsforbuddet

Grillgnister kan stadig få fat

Så selvom det ser vådt ud udenfor nu, så skal man passe på med at tænde grillen. For det er ikke alt, der har fået vand, forklarer Bjarne Nigaard.

- Hvis man går ud og tænder grillen, så vil det selvfølgelig være rigtigt, at den gnist, der flyver og rammer busken ovre hos naboen, den får nok ikke noget til at tænde. Men hvis den gnist nu kravler ind under tagskægget på carporten, så er det ikke sikkert, der er faldet så meget vand, at det er trukket ind i træbeklædningen som også er knastør. Så man skal stadig tænke sig rigtig godt om, siger han.

Udrykninger til mark- og naturbrande er dog stilnet af de seneste dage, ifølge sekretariatschefen, men om det er på grund af regn eller om det er fordi, markarbejdet er indstillet, kan Bjarne Nigaard ikke forklare med sikkerhed.

Går i den rigtige retning 

Men den første flerdagesregn har dog betydet, at flere kommuner mandag morgen har ophævet afbrændingsforbuddet. Så derfor er der gode nyheder til de grillpølsehungrende forude. Det gælder blandt andet Slagelse Brand og Redning i vores region, som har ophævet forbuddet.

- Jeg tør sige, at det går jo i den rigtige retning. Vurderingen er, at nu kan vi godt snart komme i en situation, hvor vi kan begynde at lempe på de her forbud, siger Bjarne Nigaard.

Det er de kommunale beredskaber, der løbende vurderer situationen. Bjarne Nigaard opfordrer til, at man holder sig orienteret på de kommunale beredskabers hjemmesier. 

- Det gode råd er at kigge på de kommunale brandberedskabers hjemmesider, for der kan man se, hvad status er lige nu. Jeg vil tro, at vi ser lempelser snart også hen over landet. De første er begyndt at komme, siger han.

Markbrand.720p.mp4-783759_0.jpg
Læs også
Må du grille og bruge terrassevarmeren? Få fakta om afbrændingsforbuddet her
Markbrand.720p.mp4-783759_0.jpg
Læs også
Må du grille og bruge terrassevarmeren? Få fakta om afbrændingsforbuddet her
Opdatering
Clock13. aug 2018, kl. 12:06
Artiklen er opdateret med oplysningen om, at Slagelse Brand og Redning har ophævet afbrændingsforbuddet.

 


Nyhedsoverblik