Bekymring for egnsteatrenes fremtid

Mange egnsteatre har problemer med økonomien, fordi staten har nedsat sit tilskud. Det sætter kommunerne i svær situation, selv om de gerne vil støtte teatrene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Skuespillerforbund er stærkt bekymret for egnsteatrenes fremtid. Mange egnsteatre lever nemlig med stor usikkerhed om økonomien, efter at staten har ændret det tilskud, som kommunerne modtager til egnsteatrenes drift.

Tidligere dækkede staten pr. automatik halvdelen af disse udgifter, men nu fastsættes det hvert år på finansloven, hvor stor den såkaldte refusionsprocent bliver.

Formanden for Dansk Skuespillerforbund Katja Holm  tvivler ikke på, at mange lokalpolitikere vægter kulturen højt.

- Men når de i en tid med skattestop er nødt til at prioritere benhårdt, kan det være svært at forklare fru Jensen, som skal vente flere måneder på at få opereret sin dårlige hofte, at det er livsvigtigt at bevare det lokale egnsteater, siger hun.

Formanden for Børne- og Kulturudvalget i KL, borgmester i Holbæk Kommune Jørn Sørensen (R), tilslutter sig ikke overraskende ønsket om at få refusionen tilbage på 50 procent. Han har ikke hørt om kommuner, der overvejer at lukke deres egnsteatre.

- Men den lavere refusion kan gøre det sværere for nogle kommuner at få gang i nye egnsteatre, siger han.
/ritzau/