¨

Banker tjener milliarder på at hæve din rente

Foto: TV ØST

Bankerne har hævet kundernes renter langt mere, end krisen berettiger til. Det koster os milliarder.

De danske banker scorer kassen ved at stramme renteskruen og straffe helt almindelige kunder, der aldrig har lavet andet end blot at betale deres renter og afdrag til tiden.

Gennem de senere år har bankerne gang på gang hævet renten og krævet flere penge fra kunderne, selv om bankerne selv kan låne til meget lave priser, skriver Ekstra Bladet.

Lokalt eksempel

For nylig fortalte vi på TV2 ØST om Clara Berdin, der er førtidspensionist, og som hos Vordingborg Bank får lov til at betale mere end 21 procent i rente af sin kassekredit. Men avisens gennemgang viser, at voldsomme rentestigninger hos bankerne skæpper godt i kassen hos bankerne.

En gennemgang af halvårsregnskaberne fra de 15 største banker herhjemme viser således, at de samlet set har scoret over halvanden milliard mere i de seks første måneder af 2012 på deres renteindtægter sammenlignet med samme periode i 2011.

Det er især giganter som Danske Bank, Jyske Bank og Spar Nord, der for alvor scorer rentegevinsten.

Politiker: Bankerne er galt på den
     
- Det kan simpelt hen ikke være rigtigt, at bankerne hæver deres rente, hver gang Nationalbanken gør det modsatte. Der er noget, der er gået helt galt i bankernes rentepolitik, siger Mette Reissmann fra Socialdemokraterne, der blandt andet blev kendt for at hjælpe gældsramte familier på ret køl i tv-programmet 'Luksusfælden', til Ekstra Bladet.

Samlet set medfører de talrige rentestigninger, at bankerne har fået seks procent flere rentekroner i kassen på et halvt år ved at hæve renten til trods for, at deres udlån til almindelige kunder i perioden er faldet med tre procent.

Det vil sige, at bankerne scorer flere milliarder ekstra til trods for, at de låner færre penge ud til almindelige danskere.

Forbrugerrådet kritiserer udviklingen
      
Bankernes milliardgevinst møder hovedrysten fra en lang række fronter.

- Der er ingen tvivl om, at bankerne scorer kassen på finanskrisen. De kan selv låne penge billigt, mens de hæver renterne for helt almindelige kunder. Og det gør de for aktionærernes skyld, siger Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet.

Bankerne selv: Intet problem

Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet, der repræsenterer alle landets banker, forsvarer bankernes utallige rentestigninger.

- En del af overskuddet hentes via en højere rentemarginal. Men det skal så ses i forhold til, at bankerne samtidig oplever lavere udlån og nedskrivninger, som trækker i den anden retning. Sektoren er nødt til at polstre sig for at leve op til de skærpede krav fra myndighederne. Det kommer fra EU-niveau, så det er vi herhjemme nødt til at rette os efter, siger han.

Se indslaget om Clara Berdin herunder.

04:03 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App