Bandekonflikten dræner resten af Danmark for politibetjente

Landets øvrige politikredse sender hver dag 164 ekstra betjente til hovedstaden for at assistere i bandekrigen. Det giver lokale udfordringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den urolige situation med bandekrig og skyderier på åben gade på Nørrebro i København får store konsekvenser for hele landet. Som en direkte udløber bliver store dele af Danmark drænet for politibetjente.

Landets øvrige politikredse sender nemlig hver dag 164 ekstra mænd og kvinder til hovedstaden for at assistere i bandekrigen. Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har foretaget hos Rigspolitiet.

quote Det giver nogle udfordringer, da der er ting i vores kreds, der ikke bliver løst

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

I forvejen sendte landets øvrige kredse 36 mand ekstra i døgnet i København for at hjælpe med bevogtningsopgaver i forhold til terrortruslen. Det betyder, at 200 betjente dagligt forlader deres egen kreds for at hjælpe til i København.

Ifølge Rigspolitiet svarer de 200 daglige betjente til 405 årsværk.

Det er især de fire andre sjællandske politikredse og Fyn, der sender folk til hovedstaden. Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi afgiver man eksempelvis dagligt 34 politifolk svarende til 69 årsværk. Kredsens samlede styrke er på 588 betjente.

Borgmester: Sager i vores kreds bliver ikke løst

Borgmester i Næstved Kommune, der er en del af Sydsjælland og Lolland-Falsters Politikreds, Carsten Rasmussen (S), mener at afgivelsen til København rammer borgerne. 

- Vi får flere henvendelser fra borgere, der oplever mere åbenlyst salg af hash og narkotika i gaderne. Jeg har forståelse for, at der i København er en situation, der skal løses. Det virker bare som en meget permanent tilstand, og det giver nogle udfordringer, da der er ting i vores kreds, der ikke bliver løst. Borgerne er måske ikke så glade for, at de skal lide under, at vi sender politi til hovedstaden, siger Carsten Rasmussen.

Politiformand: Det kan helt klart mærkes

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, mener også, at den store flytning af folk påvirker kvaliteten i de kredse, der pludselig mangler mandskab. 

- Når vi flytter folk fra et sted, mangler de et andet sted. Det kan helt klart mærkes. Dansk politi er inde i en stor prioriteringsopgave, fordi enderne ikke kan mødes. Opgaverne bliver ikke løst på samme måde, siger Claus Oxfeldt til Avisen.dk.

Justitsminister: Politiet er hårdt spændt

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skriver i en mail til Avisen.dk, at man har stor fokus på problemet, og at man arbejder på at aflaste politiet, for at alle kan komme tilbage i deres kredse.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at politiet er hårdt spændt for i disse år. Politiet har brugt meget tid på at bevogte potentielle terrormål, på grænsekontrol og på den eskalerende konflikt i bandemiljøet. Vi lever i en tid, hvor det er nødvendigt at prioritere ressourcerne, skriver Søren Pape Poulsen i en mail og fortsætter:

- Det er en situation, vi er fuldt ud opmærksomme på, og vi gør løbende, hvad vi kan for at sørge for, at politiet har de værktøjer, der er brug for. Vi har allerede truffet en række beslutninger for at aflaste politiet, og for at så mange betjente som muligt kan komme tilbage til deres kreds, skriver Søren Pape Poulsen.

Disse politikredse afgiver betjente til København: