Bagmand i kæmpe sag om menneskehandel fængslet

Den 47-årige bagmand i den såkaldte 'Hvepsebo-sag' er blevet idømt syv år og elleve måneders fængsel for sin medvirken i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Retten i Lyngby har mandag idømt 13 personer mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel i den såkaldte Hvepsebo-sag, som er kaldt danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Alle er desuden blevet dømt til udvisning af Danmark bortset fra en enkelt, som er dansk statsborger.

Blandt de 13 dømte er den 47-årige Evelin Danila, der efter anklagemyndighedens opfattelse er den absolutte hovedmand i sagen. Han er blevet idømt syv år og elleve måneders fængsel.

Dermed har retten valgt at idømme ham den maksimale straf.

Danila har efter eget udsagn hjulpet op mod 1000 rumænere med at fuske sig til danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter.

I Operation Hvepsebo, som politiet har døbt sagen, er i alt 26 personer tiltalt for at have lokket 300 fattige rumænere til Danmark og udnyttet dem til økonomisk kriminalitet for op mod 40 millioner kroner.

- Nogle af forklaringerne har gjort et stort indtryk på retten, siger dommeren.

Ofrene er blevet placeret i faldefærdige huse, der i mange tilfælde har været uden vand, strøm og varme.

Flere af husene har ligget så isoleret, at ofrene har været afhængige af, at der blev leveret mad og dagligvarer til dem.

- Det er ikke de fysiske rammer, der har været det værste. Det har været måden, hvorpå man har behandlet ofrene, siger dommeren.

- Alle de tiltalte har i deres adfærd vist betydelig ligegyldighed over for ofrenes velbefindende.

Politiet har efterforsket Hvepsebo-sagen i fem spor, og det er i sagens spor 1, at der mandag er faldet dom.

Bagmandens forsvarer, advokat Michael Harms, har tidligere påstået, at personerne udmærket vidste, at deres identitet skulle bruges til at begå bedrageri. Derfor var de ikke udsat for menneskehandel, men har medvirket til kriminaliteten.

- Den forklaring har retten ikke købt, fortæller dommeren.

Retten har vist sig enig med senioranklager Jette Malberg, der i sin procedure påstod, at dommene skulle lyde på mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel.

/ritzau/